Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug fastholder at pedofile overgripere er monstre

- Min jobb er å redde barn

Justisministeren sier meningspolitiet har skylda for monster-debatten. Samtidig lover hun mer ressurser til det ordinære politiet.

LEI DEBATTEN OM DEBATTEN: Sylvi Listhaug liker ikke diskusjonen om monster-begrepet hennes. Foto : Ned Alley / NTB scanpix
LEI DEBATTEN OM DEBATTEN: Sylvi Listhaug liker ikke diskusjonen om monster-begrepet hennes. Foto : Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): - Jeg kommer ikke til å bry meg om kritikken. Jeg kommer til å fortsette å si hva jeg mener. Og jeg mener pedofile overgripere er monstre.

Sylvi Listhaug (Frp) er uvanlig stram i maska der hun står på Trondheim politikammer.

- Skal vi virkelig ta den monster-debatten én gang til?, spør hun oppgitt.

- Min jobb er å redde barn, ikke diskutere begreper.

- Kom dere videre

Justisministeren er i Trondheim for å høre hva politiet i Trøndelag gjør for å bekjempe seksuelle overgrep mot barn - en del av kriminalomsorgen som plutselig er å finne fremst i ordskiftet i Norge etter Listhaug omtalte pedofile overgripere som monstre.

- Hva sier du til dem som refset bruken av ordet monster?

- Jeg sier: Se nå til å kom dere videre!

- Men denne debatten startet med ditt utspill. Har du selv skyld for at du - nok en gang - må diskuterer retorikk, ikke politikk?

- Nei. Å lese om overgrep mot barn treffer meg dypt i hjertet. Man kan si mye om de som gjør slikt mot et barn, man kan bruke mange begreper, og jeg mener monster er ett av dem som er helt riktig å bruke. Jeg tror de aller fleste forstår at jeg bruker sterke ord fordi jeg ønsker å redde disse barna fra overgrep, sier Listhaug.

Kritikk

Mange ble uansett forbanna på Listhaugs ordbruk, deriblant biskopen i Nidaros og politiinspektør Arne Johannesen.

- Det er ikkje eit godt bidrag i den viktige kampen mot seksuelle overgrep mot barn å karakterisere desse overgriparane for monster, sa Johannessen til NRK.

Listhaug bryr seg ikke om kritikken.

- Det er en gedigen avsporing å snakke om begreper. Og jeg forstår ikke at noen heller vil bruke tid på å diskutere overgriperne når vi kan snakke om barna som ofrene i slike saker. Dette må handle om barna, ikke om de som gjør overgrep, sier hun.

Det andre politiet

Skylda for mediestormen om monster-begrepet legger Sylvi Listhaug blant annet på «mediene i Oslo-gryta», kommentariatet og det hun kaller meningspolitiet.

- Dette handler ikke om min retorikk, eller min måte å ordlegge meg på. Det handler om at vi i Norge har et meningspoliti som vil bestemme hvordan folk skal få lov til å snakke. Men jeg kommer ikke til å bry meg om det. Jeg synes man skal få si ting slik de er.

- Deler av dette meningspolitiet som refser deg tilhører jo det faktiske politiet, da?

- Du finner meningspolitiet i mange deler av samfunnet, men jeg har aldri vært avhengig av, eller ønsket meg, deres velsignelse, svarer Listhaug.

Utelukker kastrering

15 prosent av norske menn og kvinner oppgir å ha vært utsatt for en eller flere former for seksuelle overgrep før fylte 18 år, ifølge tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Jenter langt oftere enn gutter, ifølge tallene. Fem prosent av norske jenter sier de er blitt voldtatt før sin 18. bursdag.

- Vi må se på behandlingsopplegget for dem som blir dømt. Og vi må sørge for å ta passet fra dem som er ute på prøve, så de ikke kan reise til utlandet og forgripe seg på barn der, for vi vet at desperate familier selger barna sine til overgrep. Det er mange grep vi kan ta for å redde barn, sier Listhaug.

Andre i Frp har åpnet for kjemisk kastrering av dømte overgripere, men så langt vil ikke hun strekke seg - ennå i alle fall.

- FrP og jeg er veldig for det, men det er ikke flertall for det nå. Men vi skal jobbe bredt. Det skal komme mer penger til politiet slik at de kan ta disse personene før de begår overgrep, sier hun med tydelig trykk på «før».

Fremste oppgave

​​Frp-profilen, selveste arvingen til partitronen ifølge mange, avbrytes av sine rådgivere. Polititoppene i Trøndelag venter i møterommet like ved. De liker kanskje ikke begrepsbruken hennes, men setter nok pris på løftet om mer penger til å bekjempe overgrep mot barn.

Politiets nye øverste leder er også glassklar på hva hun forventer av lovens lange arm:

- Å forhindre overgrep mot barn er det aller viktigste politiet i Norge skal drive med framover, sier Listhaug og haster videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!