- Min klient er ute etter fire måneder

- Klienten min har grunn til å være fornøyd med dommen. Etter fire måneder er han ute igjen. Om han har lært, gjenstår å se, sa Harald Stabell, forsvareren til en av de to hovedtiltalte i den såkalte barneransaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

19-åringen er dømt til fengsel i ett år og ni måneder, hvorav ett år betinget. Han er dømt for 10 ran, ransforsøk, vold og ulovlig besittelse av våpen og narkotika. Han satt på tiltalebenken sammen med fire andre gutter i alderen 16 til 19 år. Da dommen ble lest opp var 19-åringens blikk mest fokusert på venner, kjente og pressen på tilhørerbenken. Ansiktet bar ikke preg av at han var tynget av stundens alvor.

- Tida får vise om dommen får ham fra å begå nye handlinger. Vi kan ikke se bort fra at de fem som satt på tiltalebenken kanskje har fått en heltestatus etter dette, sier Stabell.

Ranet unger

Mange av ransofrene var barn og unge, og disse har avgitt sterke vitneprov som retten har valgt å tro på.

- Det er ingen grunn til å tvile på at vitnene snakker sant, sa byrettsdommer Ingunn Aarbakke gang på gang den timen det tok å lese opp den omfattende dommen. Til sammen har retten hørt på 57 vitner.

Aarbakke påpekte at de hadde få holdepunkter da hun og de to meddommerne skulle ta stilling til straffeutmålingene. Hardt mediekjør og en nylig avsagt dom i Asker og Bærum i en lignende sak, har skapt press.

Rettferdig dom
Forsvareren til den andre hovedtiltalte i saken, John Christian Elden, mener retten har klart å holde holdet kaldt.

- Dette er rettferdig dømming. Dommerne har ikke latt seg påvirke av Hagen og media, sier Elden.

Klienten hans, også 19 år, fikk tre års fengsel for 19 ran, ransforsøk, voldsbruk, narkotikabesittelse og våpentrusler. 18 måneder av straffen er betinget. Advokaten valgte betenkningstid for å vurdere en anke.

- Jeg er ikke helt enig i at bevisene holder for alt han er dømt for, sier Elden. 19-åringen er utpekt som gjengleder. Til forsvareren har han sagt at han angrer på barneranene.

Frikjent.
Den yngste gutten på tiltalebenken (16) har ingen grunn til å anke. Retten fant nemlig ikke bevis for at han var med på ranet av to unge gutter ved Nationaltheatret i fjor.

Aktor Marit Bakkevig ville ha gutten dømt til åtte måneders betinget fengsel for medvirkning og ran.

Samfunnstjeneste
Tiltale nummer tre, en 17 år gammel gutt, fikk også mildere straff enn det aktor la opp til. Han ble dømt til 200 timers samfunnstjeneste i en periode på åtte måneder. Den femte på tiltalebenken fikk ett års fengselsstraff, hvorav åtte måneder betinget. 17-åringen ble dømt for vold og ran. Han må betale det ene offeret 8 000 kroner i oppreisning for hodeskadene han ble påført.