- Min kollega fikk jernstang i munnen

Politimannen Erik stod i første linje da Oslo ble en slagmark. Han forteller om frykten, gateslaget og garderobepraten i etterkant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Styremedlem i Oslo politiforening Erik Eriksen (35) sto i første linje da unge menn forvandlet Karl Johan fra julegate til slagmark i går kveld.

Lagføreren hadde ansvaret for et lag på åtte politifolk som havnet i det verste gateslaget Oslo har sett siden 80-tallet.

Selv fikk han bare blåmerker, andre fikk slått ut tenner, kløyvd leppa og knust nesen.

- Av med capsen, på med hjelm
Mellom flyvende jernstenger, brostein og tåregassgranater, iført gassmaske og tungt opprørsutstyr, forsøkte Eriksen og kollegene å begrense skadene på de fredelig demonstrantene og byens paradegate.

- Da vi kom fram til de avsperrede området i 16-tida skjønte vi at det bare var å plassere capsen i lomma og få på oss hjelmene. Allerede da ble det kastet ting, sier 1. betjent Eriksen.

Den annonserte pro-Israel-demonstrasjonen startet klokken 17 og foregikk relativt rolig. Men rundt dem stod palestinavenner og motdemonstranter. Stemningen ble fort svært amper.

Folk fra hele Norge
Politiet dannet en mur av biler mellom pro-Israel demonstrasjonen og aksjonistene utenfor sperringene.

- De aller fleste motdemonstrantene var rolige og ville gi uttrykk for sin mening. Det har de rett til, sier Eriksen.

Folk fra hele landet ville vise sin støtte til Israels bombetokter over Gazastripen på Eidsvolls plass. Da disse demonstrantene skulle geleides inn i busser ved siden av Stortinget, gikk mot-demonstranter gikk til angrep.

• Les alt om krigen i Gaza og demonstrasjonene i Oslo

- Da smalt det
- Da smalt det. Det ble gjort en vurdering som var at det var nødvendig å bruke gass for å drive massene tilbake. Det har bra effekt. Gassen er skadelig der og da, men ikke etter at den har kommet ut av øynene. Det er en del av vår taktikk og ikke så dramatisk.

Politiet avfyrte tåregassgranater og tok på vernemasker. Det gir et fortrinn overfor demonstranter som får pustevansker og rennende øyne.

Minst én demonstrant lå på bakken og spydde lenge etter at han fikk en tåregass-sky midt i ansiktet.

Debriefet i politi- garderoben
- Når man er ute under slike forhold i så mange timer, så er det viktig å bruke hver fem-minutter man har til å ta en prat og sjekke at alt er i orden og ingen har fått noen skade, hverken fysisk og psykisk.

- Når vi så kommer inn og har hengt av oss uniformen i skapet, så setter vi oss ned sammen og bruker litt tid på å snakke om det som har skjedd og høre om det er noen som har noen spesielle utfordringer i forhold til å takle dette.

Ingen av politifolkene Eriksen snakket med i går hadde vært med på noe slikt før.

Demonstrasjonen utviklet seg til å bli en av de verste gatekampene i hovedstadens historie.

- Mange politifolk sa at de ikke kjente igjen byen. At om de ikke visste de var i Oslo, så ville de ikke kjent det igjen, sier Eriksen.

Fikk jernstang i munnen
Eriksen har noen blåmerker etter gårsdagen, men slapp billig unna, målt mot de fem kollegene som havnet på legevakta.

- En politimann, som sto ved min skulder, ble truffet av en jernstang kastet av en demonstrant. Han hadde visiret nedfelt og vernmaske på innsiden. Allikevel trengte deler av stangen gjennom og ga ham kraftige skader.

- Den kuttet opp munnen hans og påførte ham tannskader. Det var skremmende, sier den erfarne politimannen.

Får ikke tatt alle
Den unge mannen som kastet jernstangen ble ikke innbrakt.

- Vi kan som regel ikke bryte ut av formasjonen for å hente ut enkeltpersoner. Det kan også bli veldig voldsomt dersom vi skal gjøre det til stadighet, sier Eriksen.

Politiet tok i bruk store mengder tåregass og et tåkelagt Oslo sentrum minnet om en krigssone da demonstrasjonene ble oppløst rundt 23-tiden.

- Ukritisk voldsbruk
De voldelige demonstrantene står svært lavt i kurs blant politifolkene.

- Vi er overrasket over at det går an å være så ukritiske i sin voldsbruk som motstanderne våre var på torsdag. At man kaster alt man kan finne av løsøre ukritisk mot politifolk.

37 personer innbrakt:

Totalt ble 37 personer innbrakt eller pågrepet av politiet i går etter demonstrasjonen i Oslo sentrum, opplyser Oslo-politiet.


Bare en av dem hadde palestinsk bakgrunn.


12 er i dag avhørt av politiet. De resterende 25 er dimmitert.


Alle er i alderen 15 til 27 år.


De 37 ble innbrakt eller pågrepet for følgende forhold: Vold mot offentlig tjenestemann, skadeverk, heleri, legemsbeskadigelse og ordensforstyrrelser.De påtalemessige forhold er vurdert på bakgrunn av observasjoner og forklaringer.

 

For ordensforstyrrelser blir det gitt forelegg fra kroner 6 000 og oppover. 


Ingen av de 37 er varetektsfengslet ut fra de opplysningene politiet nå sitter inne med. 


De fleste er norske statsborgere. I tillegg er en person tyrkisk, en fra Iran, en fra Frankrike og en fra Sverige, skriver politiet i en pressemelding.


Oslo sentrum fikk skader som butikkeiere anslår til å komme på over en million kroner. Mye dekkes i av forsikringsselskapene.


- Blant annet kylte flere avsted jernstenger under skjoldene våre, der de trodde at vi var mindre utrustet.

- Ble dere provosert?

- Det skal man jo helst ikke bli, politijobben innehar jo den slags utfordringer. Men vi lurer jo på hva som går rundt i hodet på folk som oppfører seg sånn måte.

Regn av flasker under «middagen»
I løpet av kvelden fikk Eriksen og kollegene utdelt baguetter og drikke. De trakk seg tilbake til hovedbrannstasjonen ved regjeringskvartalet for noen minutters pause.

- Vi hadde heldigvis hjelmer på oss da vi stod der og hadde en pause, for da begynte folk å kaste flasker på oss fra lokket over, ved Deichmanske bibliotek, forteller Eriksen.

- Der fikk vi ikke fred. Vi måtte raskt inn i bilene.

Skryter av mannskapet
Leder i Oslo Politiforening Sigve Bolstad skryter uhemmet av mannskapet som slo ned opprøret som spredte seg i Oslos gater.

- Bildene i blant annet Dagbladet viser jo at det var helt Texas. Det har jo også hørt fra kolleger i løpet av dagen i dag, sier Bolstad fredag.

Han forteller at mellom fem og åtte hans medlemmer ble skadet.

- Det er alt fra kløyva lepper, skade på tenner og nese.

Pepret
Førstebetjent Erik Eriksen medgir at han og kollegene fryktet for både sin egen og demonstrantenes helse. Men utdannelse, rutiner og samhold reddet kvelden fra å skli helt ut av kontroll, tror han.

- Ja, er man redd, det er jo alltid et spørsmål. I denne jobben har man en utdannelse og spesiell trening og gode kolleger man vet man kan stole på. Vi har utstyr som kan beskytte oss og vi er godt organisert og skal være i stand til å håndtere dette.

- Vi opplevde at vi på de aller fleste stedene hadde god kontroll. Det er ikke riktig å si at man bli redd, men det er situasjon som føles ganske overveldende. Man må være på hugget og bruke alt man har av ressurser for å være på høyde med situasjonen og ikke havne på defensiven, sier Eriksen.

- Var dere redde for å skade demonstranter?

- Ja, det ligger i bakgrunnen for alt politiarbeid. Vi er som de eneste i samfunnet utstyrt til å bruke makt. Den myndigheten forvalter vi så godt som mulig. Målet vårt er at alle skal komme fra det uskadd.

Mannskapsmangel ga demonstrantene spillerom
Selv fulgte Sigve Bolstad opptøyene og koordineringen av politiets arbeid fra politihuset på Grønland.

- For å håndtere slikt må man ha en god ledelse og dyktige folk på bakken. Det klarte vi, sier Bolstad.

- Jeg er overrasket over at ikke flere ble skadet, sier han.

Bolstad forteller at politifolkene som håndterte den voldelige demonstrasjonen foran Israels ambasade 29. desember i fjor, opplevde at det hele kom ut av kontroll.

- Mannskapsmangel var årsaken den kvelden. De jeg har snakket med følte seg overmannet av demonstrantene, sier Bolstad.

Får ikke risikotillegg
Foreningslederen ønsker nå et eget risikotillegg for politifolk som tar oppdrag der skadefaren er stor.

- De som ikke var der i går på overtid, men i vanlig ordinær tjeneste, fikk ingenting ekstra. Med den innsatsen de la ned fortjener de bedre, sier han.

- Nå har både politikere og Oslos innbyggere sett hva slags farer vi er utsatt for i tjenesten. Det håper vi vil bidra til at det kommer et slikt risikotillegg som kompensasjon for en knallhard arbeidsdag med mange skader på våre folk, sier Bolstad til Dagbladet.no.

• Klokka 14 i dag er det ny demonstrasjon foran Stortinget mot Israels krigføring. 

<strong>- VIL HA RISIKOTILLEGG:</strong> Sigve Bolstad i Oslo politiforening mener Oslo-politiet fortjener bedre. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- VIL HA RISIKOTILLEGG: Sigve Bolstad i Oslo politiforening mener Oslo-politiet fortjener bedre. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
<strong>- MANNSKAPSMANGEL:</strong> Slik går det når politiet ikke klarer å mønstre nok mannskap til demonstrasjoner, mener Sigve Bolstad i Oslo politiforening. Han mener at torsdagens politioppbud sikret at det gikk relativt bra, men at politifolkene som deltar på slike opptøyer fortjener et risikotillegg innsatsen. Minst fem politifolk ble skadet torsdag kveld. Bildet over er fra 29. desember, da en gruppe demonstranter gikk til angrep på politiet med stein og raketter utenfor Israels ambassade i Oslo.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
- MANNSKAPSMANGEL: Slik går det når politiet ikke klarer å mønstre nok mannskap til demonstrasjoner, mener Sigve Bolstad i Oslo politiforening. Han mener at torsdagens politioppbud sikret at det gikk relativt bra, men at politifolkene som deltar på slike opptøyer fortjener et risikotillegg innsatsen. Minst fem politifolk ble skadet torsdag kveld. Bildet over er fra 29. desember, da en gruppe demonstranter gikk til angrep på politiet med stein og raketter utenfor Israels ambassade i Oslo. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer