VISER TENNER: - Vi har vært for dårlige - nå viser vi tenner. Oslo kvinner vet nå at vi tar vold og overfallsvoldtekter på alvor. Jeg går sommeren lyst i møte, sier Anne Cathrine Berger (Ap) i Oslo bystyre. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
VISER TENNER: - Vi har vært for dårlige - nå viser vi tenner. Oslo kvinner vet nå at vi tar vold og overfallsvoldtekter på alvor. Jeg går sommeren lyst i møte, sier Anne Cathrine Berger (Ap) i Oslo bystyre. Foto: Anders Grønneberg / DagbladetVis mer

- Min mening er at Oslo kommune ikke har tatt overfallsvoldtekter nok på alvor

Men nå hyller Anne Cathrine Berger (Ap) et enstemmig Oslo-bystyre for nye tiltak mot vold og voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For i går ettermiddag var det et tverrpolitisk enighet i Oslo bystyre om nye tiltak mot overfallsvoldtekter og vold i nære relasjoner.

Les om vedtakene på Oslo kommunes nettsider her.

- Jeg mener at dette ikke er tatt nok på alvor av Oslo kommune. Men i går var alle vedtakene vi gjorde enstemmige, og det er veldig sjelden det er tverrpolitisk enighet om løsningene i Oslo, sier bystyrerepresentant for Ap, Anne Cathrine Berger, til Dagbladet.

- Vi har vært for dårlige - nå viser vi tenner. Oslos kvinner vet nå at vi tar vold og overfallsvoldtekter på alvor. Jeg går sommeren lyst i møte, sier hun.

- Det må skje raskt For samtidig som sola har dratt hovedstaden mot sommer, har dét de senere åra også vært innledningen på et dystert sesongfenomen: I 2011 ble godt over 100 overfallsvoldtekter og forsøk anmeldt i Norge - over halvparten av dem i Oslo. I tillegg kommer mørketallene.

I fjor sank tallene, uten at Berger nødvendigvis trygges av den grunn.

- Vi er nå bedre rustet til å bekjempe dette, og jeg håper vi slipper å se 2011-tall igjen. Det gikk ned i 2012, men tall er tross alt bare tall, og vi vet at det er mørketall på dette feltet.

Grepene for å hindre overfallsvoldtekter er hentet fra Danmark. I hovedstaden København er det etablert en trygghetsindeks - en nettportal som gjør at befolkningen kan følge myndighetenes arbeid for å gjøre utvalgte områder tryggere. I Oslo skal bydelene inkluderes, og for utrygge områder utarbeides det umiddelbart en plan for forbedring.

Berger frykter ikke at det kan bidra til å henge ut utrygge områder i enkeltbydeler, og mener det er en fordel at Oslos innbyggere har innsyn i hvor raskt kommunen jobber for å trygge byen.

- Vi er avhengige av at dette skjer raskt. Det må skje raskt, ellers er det ingen vits, sier Berger.

I tillegg etableres en utrykningsgruppe bestående av kommunale etater og politiet, som umiddelbart etter at en overfallsvoldtekt har skjedd, rykker ut og ser hvordan man kan gjøre området tryggere.

- Folk vil merke forskjell For første gang får Oslo også en egen handlingsplan mot vold i nære relasjoner.

- Det har vi ikke hatt tidligere, og dette er ikke diskutert ordentlig siden 2004, sier Berger.

Forslagene som i går ble vedtatt, springer ut fra en tverrpolitisk arbeidsgruppe i Oslo kommune, kalt «Stopp voldtekt». Det er Berger og partikollega Tone Tellevik Dahl, nestleder i helse- og omsorgskomiteen, som står bak.

Forslaget om en tryggehetsindeks etter dansk modell, er det Dahl og Frp-representant Mazyar Keshvari som står bak.

Anne Cathrine Berger, som i fjor mente at byrådet hadde en lang vei å gå når det kom til å gjøre utrygge deler av byene tryggere, beskriver gårsdagens møte i bystyret som det beste hun har vært med på. Hun sier at arbeidet allerede er igang, og at hun forventer at mye er på plass før sommeren.

Og hun lover:

- Folk vil merke en forskjell.