- Min mor, far og mine to brødre og to søstre er døde,det er ikke noe igjen

Eksplosjonene i Kongo har tatt minst 200 liv.

MANGE SKADDE: Det er meldt om at det kan være over 1500 skadde etter eksplosjonene i Brazzaville. 2000 mennekser har måttet flykte fra hjemmene sine. Foto: Scanpix/AP Photo/Elie Mbena
MANGE SKADDE: Det er meldt om at det kan være over 1500 skadde etter eksplosjonene i Brazzaville. 2000 mennekser har måttet flykte fra hjemmene sine. Foto: Scanpix/AP Photo/Elie MbenaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går morges lokal tid ble mange av innbyggerne i Kongo Brazzaville vekket av at et høyt smell, og at jorden ristet. Noen var hjemme og ble vekket av smellene, to fulle kirker i området ble rammet, og mange hjem ble blåst i stykker.

- Det var som om en tsunami kom igjennom byen. Takene ble blåst av husene, sier Christine Ibata til nyhetsbyrået AP.

Brann i våpenlager Eksplosjonene fortsatte et stykke ut i formiddagen, og knuste vinduer i en fem kilometer radius rundt våpenlageret som brant, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge myndighetene kom eksplosjonene av en brann i et våpenlager.

- Det er takket være Gud jeg lever. Min mor, far og mine to brødre og to søstre er døde. Det er ikke noe igjen, sier Jeanette Nuongui til Al-Jazeera, hennes families hus ble hardt rammet av eksplosjonene.

Tatt hånd om barn I natt fortlte Nienvenu Okymi, talsmann for myndighetene, at den største brannen var under kontroll, men at noen hjem fremdeles brant.

- Myndighetene har midlertidig tatt hånd om flere barn, som har blitt funnet alene i de rammede områdene. De har sannsynligvis kommet bort fra sine foreldre i kaoset etter eksplosjonene, sier Okymi, ifølge AP.

I går ettermiddag var det 136 bekreftet omkommet på likhuset og rundt 70 på det lokale sykehuset. Utover kvelden ble flere døde gravd ut av de raserte områdene.

- Flyktet i panikk Flere melder om at mennesker flyktet fra Brazzaville i panikk da eksplosjonene begynte. Mange trodde at eksplosjonene kunne skyldes angrep, og derfor var myndighetene fort ute for å si at det skyldtes en ulykke.

MANGE HJEMLØSE: Eksplosjonene ødela mange hjem i Brazzaville. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / GUY-GERVAIS KITINA
MANGE HJEMLØSE: Eksplosjonene ødela mange hjem i Brazzaville. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO / GUY-GERVAIS KITINA Vis mer

- Eksplosjonene dere hørte skyldes ikke at det er krig eller et nytt kupp. Det skyldtes en brann i et våpenlager, sa forsvarsminister Charles Zacharie Boawo, på en sending på den nasjonale tv-kanalen.

EKSPLOSJONEN: Dette bildet er tatt fra en video som filmet da det smalt i Brazzaville i går. Foto: Scanpix/AP Photo via APTN
EKSPLOSJONEN: Dette bildet er tatt fra en video som filmet da det smalt i Brazzaville i går. Foto: Scanpix/AP Photo via APTN Vis mer