SORG: En kvinne legger ned en bomst for å minnes den drepte politikeren Boris Nemtsov ved minnesmerket for ofrene for Gulag, Solovejskij-steinen, i sentrum av St. Foto: Irina Strand.
SORG: En kvinne legger ned en bomst for å minnes den drepte politikeren Boris Nemtsov ved minnesmerket for ofrene for Gulag, Solovejskij-steinen, i sentrum av St. Foto: Irina Strand.Vis mer

- Min mor sa at Putin ville drepe meg

I et av sine siste intervjuer sa Boris Nemtsov at hans mor hele tida advarte ham om at Putin ville drepe ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): - Hver gang jeg ringer henne sier hun «når vil du stoppe å lage bråk med Putin? Han vil drepe deg», og dette er alvorlig ment, sa Boris Nemtsov til Sobesednik.ru i februar i år.

90-tallets gullgutt Nemtsov ble skutt med seks skudd i ryggen da har gikk over ei bru over Moskva-elva i går kveld. De som skjøt var i en bil.

Boris Nemtsov, som ble 55 år, var i flere år på 1990-tallet ansett for favoritten til å ta over som president etter Boris Jeltsin. Han var visestatsminister, og guvernør i Nisjnij Novgorod, der han gjennomførte økonomiske og strukturelle reformer. Men i stedet var det president Vladimir Putin som til slutt ble Jeltsins favoritt og etterfølger.

Nemtsov tilhørte den liberale opposisjonen, og var en sterk og uttalt kritiker av Russlands rolle i krigen i Ukraina. Han var også kritisk til Putin, og var en av hovedmennene som organiserte de store demonstrasjonene mot Putin i forbindelse med parlamentsvalget i desember 2011, der opposisjonen mente at Putins parti, Forente Russland, jukset.

To teorier Russisk politi jobber etter to teorier for å oppklare drapet. Den ene er at Nemtsov ble myrdet for destabilisere den politiske situasjonen i Russland. Den andre er at drapet var en hevn fra ekstremistiske islamister etter at Nemtsov var en av få i Russland som gikk ut og støttet medarbeiderne i Charlie Hebdo etter massakeren i magasinets redaksjon tidligere i vinter. Men Nemtsovs mor hadde altså før drapet andre mistanker.

- Hun er veldig redd for at han (Putin) kan drepe meg i nærmeste framtid på grunn av mine holdninger, og dette, jeg gjentar, dette er ikke en spøk. Hun er et klokt menneske, og hun er veldig redd for dette, sa Nemtsov om sin mor.

Nemtsovs mor er pensjonert barnelege. På spørsmål om han selv var redd for at Putins apparat kunne drepe ham, svarte Nemtsov:

- Ja, litt. Ikke så mye som mamma, men likevel ... Jeg er ikke så redd ham, hvis jeg var det, ville jeg neppe ledet et opposisjonsparti, og neppe gjort det jeg gjør, sa Nemtsov. Da journalisten i Sobesednik sa at han håpet Putin ikke ville drepe ham, sa Nemtsov:

- Ved gud, det håper jeg også.

Regimets fiendebilder Boris Nemtsovs død reiser flere spørsmål om måten dagens Russland styres på. Flere peker på at drapet er et resultat av at Putin-regimets politikk setter folk og grupper opp mot hverandre, og skaper fiendebilder. At regimet forgifter det politiske klimaet.

- Russland har mistet en stor mann. Jeg er veldig lei meg for at dyktige mennesker, som Nemtsov var, blir skutt på åpen gate. Det er et dårlig tegn for Russland, sier Elvira Valentinovna Ivanovskaja til Dagbladet.

Hun var en av mange hundre som la ned blomster for å minnes Nemtsov ved minnesmerket for ofrene for Gulag ved Solovjetskij-steinen i St. Petersburg i ettermiddag.

Putin har sendt et kondolanse-telegram til Nemtsovs mor der han sier at Nemtsov har satt spor etter seg i Russlands historie.

- Han var alltid direkte og ærlig, og forsvarte sine synspunkter, skriver Putin i telegrammet. Han skriver alt alt vil bli gjort for å finne morderne.

Venn av Ukraina I Ukraina ble nyheten om Nemtsovs død tatt imot med sorg. Den ukraineks presidenten Petro Porosjenko sa:

- Boris Nemtsov var en stor venn av Ukraina, russisk patriot, han - som en bro - forente to stater, sa Porosjenko.

Porosjenko sa også at han for noen uker siden snakket med Nemtsov på telefon, og at Nemtsov da sa at han planla å legge fram beviser for russisk militær deltakelse i Ukraina i nærmeste framtid.

Eksperter på russisk kriminalitet sier at et leiemord på dette nivået koster en million euro, rundt ni millioner norske kroner. De sier mordet var profesjonelt gjennomført.