Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Min oppfatning er at Telenors styre tar arbeidet mot korrupsjon på alvor

Næringsministeren om Telenors håndtering av korrupsjonssaken i Uzbekistan.

INN PÅ TEPPET:  Næringsminister Monica Mæland kalte inn styreleder i Telenor, Svein Aaser, og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas for å forklare seg om korrupsjonsanklagene mot Vimpelcom.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INN PÅ TEPPET: Næringsminister Monica Mæland kalte inn styreleder i Telenor, Svein Aaser, og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas for å forklare seg om korrupsjonsanklagene mot Vimpelcom. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Næringsminister Monica Mæland har gitt en skriftlig redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Telenors håndtering av korrupsjonssaken mot Vimpelcom.

- De tiltak styret i Telenor så lang har foretatt innebærer ingen garanti for at kritikkverdige eller ulovlige handlinger ikke har funnet sted. Det pågår en politietterforskning for å bringe klarhet i dette, skriver næringsminister Mæland.

Etterforskes for korrupsjon Vimpelcom, som har hovedkontor i Amsterdam i Nederland og delvis eies av norske Telenor, etterforskes nå av nederlandske myndigheter for overføringer til presidentdatter Gulinara Karimona i Usbekistan.

I et saksdokument fra den nederlandske påtalemyndigheten heter det:

«Vi etterforsker hvorvidt Gulinara Karimova, som reell eier av Takilant, igjennom selskapet indirekte mottok betalinger fra Vimpelcom og TeliaSonera (selskap som etterforskes i Sverige red.anm.) som motytelse for lisenser og tillatelser.»

Redegjorde for næringsministeren Norske Økokrim har fått tilgang til alle Telenors dokumenter som har med Vimpelcom-saken å gjøre, og selskapet redegjorde forrige onsdag for hva de visste om angivelige korrupsjonsutbetalinger i Usbekistan.

Det er denne redegjørelsen næringsministeren nå kommenterer.

- Min oppfatning er at Telenors styre tar arbeidet mot korrupsjon på alvor og generelt arbeider aktivt med de aktuelle problemstillingene. Dette er nødvendig i en situasjon hvor selskapet, gjennom Vimpelcom og andre investeringer, opererer i markeder med krevende problemstillinger knyttet til samfunnsansvar, herunder også mulig korrupsjon, skriver næringsministeren.

Hun sier departementet vil fortsette å ha en aktiv dialog med Telenor om samfunnsansvar generelt og Vimepelcom-saken spesielt.

To utbetalinger til selskapet Vimpelcom skal ved to anledninger ha betalt til sammen 55 millioner amerikanske dollar til Takilant Ltd, hvor presidentdatteren i realitet er eier: 25 mililoner i november 2007, og 30 millioner dollar i oktober 2011.

Nederlandske påtalemyndigheter mener at disse utbetalingene er å regne som bestikkelser for å få myndighetene i Usbekistan til å gi lisenser og tillatelser til Vimpelcom.

I dokumenter Dagbladet har fått tilgang til, vises det til at personene bak Takilant Ltd. har hatt avgjørende innflytelse til å få dette ordnet gjennom tjenestemenn i de lokale telemyndighetene.

I redegjørelsen til næringsministeren sier Telenor imidlertid at Vimpelcoms investeringer i Uzbeikstan skjedde i tråd med amerikansk korrupsjonslovgivning.

For andre gang Daværende næringsminister Trond Giske ba om en redegjørelse om de samme forholdene i 2012. Da la han saken død etter forsikringer fra Telenor-sjef og Vimpelcom-styremedlem Jon Fredrik Baksaas om at lisenskjøpet i Usbekistan hadde gått rettsmessig for seg.

Men etterforskningen mot Vipelcom og svenske TeliaSonera har fortsatt, og de samme ubehagelige spørsmålene har blusset opp igjen.

TeliaSonera etterforskers i Sverige for grov korrupsjon til en sum av 250 millioner amerikanske dollar i Usbekistan.

Flere av TeliaSonera-toppene har allerede gått av som følge av avsløringene, som begynte i 2012.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media