NIBARNSMOR:  Den svenske forfatteren Anna Wahlgren har i tyve år gitt råd til foreldre om hvordan de skal oppdra barna sine. Nå har hennes ene datter gitt ut en bok, hvor hun tegner et svært mørkt bilde av barndommen.
Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
NIBARNSMOR: Den svenske forfatteren Anna Wahlgren har i tyve år gitt råd til foreldre om hvordan de skal oppdra barna sine. Nå har hennes ene datter gitt ut en bok, hvor hun tegner et svært mørkt bilde av barndommen. Foto: Hans A Vedlog / DagbladetVis mer

- Min oppvekst var unik, lykkelig og kjærlighetsfylt

Barneeksperten Anna Wahlgrens yngste døtre tar avstand fra beskrivelser om fysisk og psykisk mishandling i barndommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omstridte svenske forfatteren Anna Wahlgren (68) er mest kjent i Norge for sine bøker om barneoppdragelse, «Barneboka» (1983) og «La barnet ditt sove hele natten» (2006).

«Barneboka» har solgt i over én million eksemplarer, og Wahlgren har  i to tiår vært ute i mediene med råd til foreldre om hvordan de skal oppdra barna.

Nå har datteren Felicia, under pseudonymet Felicia Feldt, også utgitt bok gjennom Weyler forlag. Den gir et mørkt bilde av den oppveksten hun selv hevder å ha hatt.

• Les mer: «Fôret med mugne matvarer og truet med kniv»

Blant annet hevder Felicia at moren truet med å knivstikke henne da hun i en periode på tre måneder nektet å snakke. Hun hevder også at hun og søsknene i 1974 ble underernærte etter å ha blitt fôret med muggen ost, brent mat og mel med melbiller i. Boka forteller også om hvordan hun skal ha blitt fysisk og psykisk mishandlet under oppveksten, skriver den svenske avisa Expressen.

Tar avstand Wahlgren har fått ni barn med tre ulike menn, og hun har vært gift sju ganger.
 
Expressen var i går kveld i kontakt med fire av søstrene til Felicia. Wahlgrens eldste datter opplyser at hun ikke har lest boka og hun ønsker ikke å kommentere innholdet. Det samme gjelder Felicias andre storesøster.

Men de yngste søsknene, Isadora (32) og Eleonora (33), tar avstand fra boka.

- Dette er Felicias bok og hennes historie. Men ja, jeg har lest den og jeg tar avstand fra den. Jeg har hatt en kjempefin oppvekst, og jeg har hatt et svært nært forhold til mamma. Hun er den varmeste, mest omtenksomme og generøse mennesket jeg kjenner til. Hun er også en fantastisk og veldig tilstedeværende mormor for mine barn, sier Isadora til avisa.

Advarer mot rådene Eleonora sier hun spør seg hvordan forlaget har kontrollert innholdet i boka.

- Så vidt meg bekjent har de ikke pratet med noen andre i familien. Min oppvekst var unik, lykkelig og kjærlighetsfylt, sier Isadora.

Selv om historiene er kontroversielle, så var ikke forlaget i tvil om de skulle gi ut boken.

- Det som avgjorde saken for meg er dels at dette er en veldig sterk beskrivelse om en vanskelig barndom og dels at moren er en offentlig person som de siste 20 årene har gitt foreldre råd om hvordan de skal oppdra barna sine, sier Svante Weyler i Weyler forlag til Expressen, og legger til at han ikke har noen grunn til å betvile innholdet i boka.

- Overrasket Expressen har vært i kontakt med Anna Wahlgren, som har gitt en skriftlig kommentar til avisa:

- Felicia er 44 år gammel. Mange middeladrende mennesker trenger å bearbeide sine opplevelser i barndommen. Jeg kommer ikke til å diskutere Felicia i offentligheten. Jeg skulle ønske vi kunne ta denne diskusjonen innad i familien i stedet. Med boka, som kom som en overraskelse på meg, forsøker Felicia og ta min heder og ære fra meg. Jeg svarer med å ikke gjøre det samme mot henne, skriver Wahlgren.

Bøkene til Wahlgren er basert på opplevelsene hennes med å oppdra alle barna mer eller mindre alene, og «La barnet ditt sove hele natten» inneholder råd som er stikk i strid med WHOs anbefalinger.

Landsforeningen for uventet barnedød har også advart mot Wahlgrens råd i denne boka om å la babyer sove på magen. Forfatteren er tidligere anmeldt ved flere anledninger.