- Min plikt å være tapper

Ingen bakrus for Gro Harlem Brundtland dagen derpå - i går våknet hun til særdeles gode anmeldelser av selvbiografien «Mitt liv». Eneste malurt i begeret kom fra den erklærte hovedfienden Kåre Willoch. - Såpass får han tåle, sier Gro tørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Willochs kritikk forbauser meg ikke, men den rammer ikke heller. Han har gjennom mange år vært vant til å svinge pisken, særlig over meg, uten å få smake den selv. Han burde i det minste bladd i sine egne bøker før han kommenterte min. For hans bøker er jo langt på vei bøker om meg, mens min bok altså ikke er en bok om ham. Han har tømt edder og galle over meg. Det må han ha glemt i går.

- Hadde du betenkeligheter med å komme med såpass skarp kritikk av Reiulf Steen?

- Du må huske at han også har skrevet flere bøker, der han har uttrykt seg mye om meg. Jeg har forsøkt å være skånsom, men ville ikke la det bli et tomrom i historien ved at min stemme ikke ble hørt. Jeg ville gi folk et bilde av hvordan det var å være meg . Han har anklaget meg for maktsyke og hardhet og jeg vet ikke hva. Vi har alle tatt mye hensyn til Reiulf gjennom mange år.

Å skrive selv, sier Gro, har vært å få tilbake en slags kontroll over sitt eget liv. Dessuten å få klarhet i hvilke episoder som har formet dette usedvanlige livet.

- Det minnet meg om å skrive brev til mormor da jeg var liten, uten hensyn til noen dagsorden. Jeg har vel en analytisk hjerne, og en trening gjennom legerollen i å bruke mine analytiske evner på å observere, vurdere og forstå. Jeg har brukt det terapeutiske blikket, denne gang på meg selv. Gjennom episodene som sprang fram i hukommelsen under arbeidet, skjønte jeg hva som hadde formet meg. At jeg for eksempel kalte religionslæreren min «din dritt!», det husker jeg på grunn av sinnet, og følelsen av å være krenket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer