- KYSS MEG I RÆVA: Jurist Bill Baxley ga Ku Klax Klan klar beskjed, da han i en alder av 27 tok sjefsstolen for påtalemyndigheten i Alabama. Foto: alabama.gov
- KYSS MEG I RÆVA: Jurist Bill Baxley ga Ku Klax Klan klar beskjed, da han i en alder av 27 tok sjefsstolen for påtalemyndigheten i Alabama. Foto: alabama.govVis mer

- Min respons på brevet ditt er: Kyss meg i ræva

Jurist besvarte trusselbrev fra Ku Klux Klan på en relativt klar måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter at jurist Bill Baxley ble valgt til sjef for påtalemyndigheten i delstaten Alabama i 1970, gjenåpnet han etterforskningen av den rasemotiverte terrorbombingen av en baptistkirke i byen Birmingham. Fire småjenter ble drept.

Dette falt mange tungt for brystet i sørstaten, og da særlig den lokale Ku Klux Klan-avdelingen.

Etter å ha mottatt et trusselbrev fra KKK-sjefen Edward R. Fields, som anklaget ham for å ha gjenåpnet saken av taktiske årsaker, svarte Baxley med følgende korte og konsise uttalelse:

Kjære "Dr." Fields:

Mitt svar på ditt brev datert 19. februar, 1976 er - kyss meg i ræva.

Med vennlig hilsen Bill Baxley
Attorney General

Det berømte brevet, som blant annet ble hyllet av People magazine i 1977 og rikt dekket i Spike Lees dokumentar om bombingen, «Four Little Girls», går nå nok en seiersgang, etter at det ble publisert på nett av lettersofnote.com.

I et intervju med lokalavisa Capstone Report i 2008, sa Baxley følgende om hvor han fikk pågangsmotet til å gå mot den  farlige høyreekstreme organisasjonen.

- Jeg tror ikke noen har spurt meg om det før. Jeg var klar over at det var farlig der ute, men jeg var ung. Du føler deg uovervinnelig, og jeg visste at jeg gjorde det riktige, sier han.

Det hører med til historien en Ku Klux Klan-mann, Robert «Dynamite Bob» Chambliss, ble kjent skyldig for bombingen i 1977. Chambliss forble i fengsel til han døde i 1985, 81 år gammel. Han nektet hele tida straffskyld.

ORGINALBREVET: Bill Baxley, sjef for påtalemyndigheten i Alabama, til Ku Klux Klan-lederen Edward R. Fields.
ORGINALBREVET: Bill Baxley, sjef for påtalemyndigheten i Alabama, til Ku Klux Klan-lederen Edward R. Fields. Vis mer