- Min samvittighet er ren

Slobodan Milosevic forsvarte i dag sine gjerninger på et tv-intervju. FNs domstol begår folkemord, og Arkan var en kjernekar, mener eks-presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jugoslavias tidligere president sto fram med et innbitt forsvar. Han viste ikke tegn til selvransakelse for de ti årene han styrte Serbia gjennom blodige kriger med flere hundre tusen ofre.

- Min samvittighet er ren, sier han.

Milosevic fordømte FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia, som har tiltalt ham for forbrytelser mot menneskeheten.

- Domstolen er del av et system som brukes til å begå folkemord mot serberne - et folk som våget å forsvare sitt land og forsvare sine nasjonale interesser, hevder han.

Milosevic lovpriste Arkan, den serbiske militslederen og forbryterkongen som ble drept i et attentat i Beograd tidligere i år. Arkan var en sann patriot ifølge Milosevic.

Folkemord

Milosevics TV-opptreden vil ventelig vekke irritasjon blant vestlige ledere, som har gjort det klart at de ønsker ham fjernet fra det politiske liv. Intervjuet med den private TV-stasjonen TV Palma ble sendt to uker før valget på ny serbisk nasjonalforsamling, og vel to uker etter at Milosevic ble gjenvalgt som leder for Sosialistpartiet.

Meningsmålinger tyder på at Milosevic og hans sosialistparti ikke kan regne med noen stor andel av stemmene ved valget 23. desember. Den demokratiske alliansen som vant det jugoslaviske valget i september, ventes å vinne en klar seier også i det serbiske valget.

Men Milosevic synes å tro at serberne igjen vil flokke seg om hans parti når den økonomiske situasjonen forverres.

For fred

Milosevic karakteriserte sine 13 år ved makten som en kamp for å bevare freden. Presidentvalget der han led nederlag for opposisjonskandidaten Vojislav Kostunica, betegnet han som et kupp.

Milosevic kom også med utfall mot serbiske politikere i Bosnia og Kroatia, mot Boris Jeltsin og mot Tyskland. Han sa at det er for tidlig å bedømme sin etterfølger som jugoslavisk president, Vojislav Kostunica.

Om sønnen Marko, som har rømt landet og nå oppholder seg i Russland, sa Milosevic at han ikke har gjort noe galt. Marko Milosevic ble ansett for å være en arrogant og voldelig playboy, og ville ifølge observatører ikke leve lenge hvis han våget å vende hjem.

- De som har kritisert Marko er blottet for menneskeverd, sier Milosevic.

(NTB)

INGEN ANGER: Milosevic tar ikke kritikk for sine handlinger som president.