Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Min siste mulighet til å bli fullstendig renvasket

Birgitte Tengs fetter vant i Høyesterett, og kan med det få behandlet saken på nytt i lagmannsretten.

UOPPKLART: Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i 1995. Drapet står fortsatt uoppklart.
UOPPKLART: Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy i 1995. Drapet står fortsatt uoppklart. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BirgitteTengs ble funnet drept og ille tilredt den 6. mai 1995. En bonde som lette etter sauene sine fant den 17 år gamle jenta i et buskas like ved veien, noen få hundre meter fra hennes hjem ved Skår på Karmøy.

Birgitte Tengs fetter ble i tingretten dømt for drapet, men ble frifunnet for drapet i lagmannsretten. Likevel ble han dømt til å betale erstatning til den dreptes foreldre.

Dette forholdet ble senere ansett å være i strid med uskyldspresumsjonen i Den europeiske menneskerettighets-konvensjonen.

Fetteren og hans familie har ønsket å få saken prøvd på nytt i henhold til den nye tvisteloven. Det avslo Agder lagmannsrett i vår.

Famililen gikk til Høysterett, som i dag har opphevet lagmannsrettens avslag.

- Veldig viktig for meg
- Jeg har lenge kjempet for å få denne saken gjenopptatt, og Høyesteretts avgjørelse åpner for det. Dette er veldig viktig for meg, det blir min siste mulighet for full renvaskelse i saken, sier Birgitte Tengs fetter til Dagbladet.

Han understreker at han anser seg som renvasket juridisk, ettersom han er frifunnet i saken, men har følt kjennelsen om erstatning som belastende.

- Det er en urett som er begått mot meg, som jeg har hatt hengende over meg i alle år, sier fetteren til Dagbladet.

- Min klient ser fram til å få prøvd hele spørsmålet på nytt i lagmannsretten. Han føler at han har hatt skyld hengende over seg å grunn av erstatninsdommen, sier advokat Arvid Sjødin, som representerer Birgitte Tengs fetter.

- Ikke grunnlag
Advokat John Christian Elden, som er bistandsadvokat for Birgitte Tengs foreldre, understreker at Høyesteretts beslutning ikke betyr noen automatisk gjenopptakelse av saken.

- Høyesterett har ikke sagt at saken skal gjenopptas, men at Agder lagmannsrettmå ta stilling til om den skal det, skriver Elden i en SMS til Dagbladet.

Birgitte Tengs foreldre ønsker ingen ny behandling av saken.

- Vi kan fortsatt ikke se at det er grunnlag for noen ny behandling av sakens faktum, skriver Elden.

ØNSKER GJENOPPTAKELSE: Birgitte Tengs fetter ble frifunnet for drapet, men ble likevel dømt til å betale erstatning til Tengs foreldre. Han har ønsket å få saken gjenopptatt. Nå åpner en avgjørelse fra Høyesterett for ny behandling av saken.
ØNSKER GJENOPPTAKELSE: Birgitte Tengs fetter ble frifunnet for drapet, men ble likevel dømt til å betale erstatning til Tengs foreldre. Han har ønsket å få saken gjenopptatt. Nå åpner en avgjørelse fra Høyesterett for ny behandling av saken. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!