- Min sønn er levende død

- Han pleide å være en livlig gutt. Nå er Nureddin død. Han puster, men han kommer til å dø, sier faren Said.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjertet til Nureddin slår i rask takt som synes gjennom den spinkle brystkassa. Han sitter på jorda utenfor en nybygd stråhytte og kikker. Øynene beveger seg, ellers er gutten helt urørlig.

Den tre år gamle gutten har aldri opplevd regn. Tørken har lagt jorda til faren Said øde. Buskapen er død. Said har ingenting å gi sin sultne sønn.

- Han er død. Han kommer til å dø. Bare Gud ville, sier Said, men fullfører ikke setningen.

På veien fra den uttørkede bondegården og hit til den raskt voksende leiren av sultne, begravde han to sønner med sine egne hender gravde

- Bare Gud vet

Nureddin hoster ett enkelt raspende host. Så fortsetter han å kikke rundt seg.

- Bare Gud vet. Gud alene vet, men nå har vi ikke noe liv, sier Said. Han er muslim som de fleste andre i Ogaden-distriktet i Etiopia, området som er hardest rammet av hungersnøden.

I tre år har regnet uteblitt her. Bøndene i området rundt El Kere spiste først opp såkornet. Så solgte de buskap for korn. Men det ble for dyrt. Før fikk de 50 kilo hvete for en geit. Nå koster sekken med hvete tolv geiter. Så slaktet de dyr for å få kjøtt. Nå dør de dyra som er igjen av vannmangel. For å overleve har bøndene gravd opp røtter og spist frø.

På bar bakke

Trærne i området er renspist. I El Kere spiser enkelte kokt kamelhud.

De gamle i landsbyen refererer til forfedrene på spørsmål om El Kere noensinne har vært utsatt for slik tørke. Det var like tørt for 200 år siden, sier de og viser til historier videreformidlet gjennom flere slektsledd.

Og krisen er bare i sin begynnelse. Regnet som skulle startet i mars og fortsatt til juni har ikke kommet. Nå er det for seint å dyrke jorda, dersom det skulle komme regn. Neste regntid er til høsten. Da starter bøndene på bar bakke.

Utenfor hytta sitter Nureddin med en enorm metallbolle i fanget. Moren Bishare holder bollen unna. Vellinga er for varm. Hun blåser på maten og gir bollen tilbake til Nureddin. Han omfavner den og løfter kanten til munnen.

Så slurper guttungen som er oppkalt etter en av den muslimske verdens største konger, i seg maten.

SULTENS ANSIKT: Nureddin er tre år og svever på grensen mellom liv og død. Faren Said har tatt gutten med til El Kere i håp om at nødrasjonene som deles ut her kan redde livet hans.