- Min sønn skal ikke dø for Bush

I går omkom seks personer da et amerikansk militærhelikopter styrtet i Irak. Linda Dann fra Philadelphia er nervøs og opprørt. Sønnen Jason (22) er i Nasjonalgarden. Nå er han klar for avreise til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet): - Det er som å leve med et sverd over hodet. Å vite at min sønn risikerer livet på grunn av denne meningsløse krigen gjør meg både rasende og fylt av angst. Hver gang jeg leser om soldater som dør i Irak, er det som om det er mitt eget barn. Derfor må jeg beskytte meg mot medier og nyheter, sier Linda.

Angstfylt hverdag

Dagbladet treffer henne hjemme i Philadelphia. Den tidligere spesialskolelæreren og rektoren har solgt huset i en av byens forsteder og kjøpt seg et loft, det vil si en bolig uten rominndeling i et tidligere industrilokale.

- Jeg gledet meg til å begynne et nytt liv, men så kom Irak-krigen og Jason hadde allerede vervet seg. Jeg fatter ikke hvorfor han gjorde det, men nå kaster denne angsten skygger over hele tilværelsen min, sier hun.

Linda Dann har som mange andre soldatforeldre valgt å kanalisere angsten inn i aktivt arbeid mot krigen og okkupasjonen. På døra hennes henger et stort klistremerke fra kampanjen «Bring Them Home Now!», og selv er hun aktiv i organisasjonen «Military Families Speak Out». Hun holder appeller og deltar i aksjoner mot okkupasjonen.

- Ekstraordinært

- Det er egentlig ganske ekstraordinært. Jeg synes det er helt greit å rase ut mot presidenten og krigen, men for mange militærfamilier er det en stor overvinnelse. De er oppdratt til å være lojale, patriotiske og støtte myndighetens politikk. Dessuten har kritikk vært oppfattet som manglende støtte til troppene som allerede er i Irak, og Gud skal vite at de trenger all den oppbakking de kan få. Den beste støtten til soldatene der, er å få dem hjem. Jeg sverger på det: Min sønn skal ikke dø for president Bush, sier Linda.

- Manipulerer

- De siste meningsmålingene viser at 54 prosent er misfornøyd presidentens håndtering av situasjonen i Irak, hvorfor tror du tallet ikke er høyere?

- Presidenten og hans kumpaner i Det hvite hus er noen mestere i PR og manipulasjon. De har klart å knytte en forbindelse mellom Irak og 11. september som er fullstendig falsk, men som like fullt virker. På samme måte ble det amerikanske folk lurt til å tro at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen som truet oss, men ennå har ingen funnet noe.

- Sønnen din vervet seg frivillig, hvorfor tror du han gjorde det?

- Hvor mange ganger tror du jeg har spurt meg selv om det? Kanskje var han preget av min far som var veteran fra annen verdenskrig. Bestefaren var en slags rollemodell, og min sønn ville gjøre ære på ham.

Stadig flere

Linda Dann følger med på antikrig/-okkupasjons-kampanjenes websider. Blant dem er unitedforpeace.org, warresisters.org, veteransforpeace.org og peacefultomorrows.org. Sistnevnte begynte som en støttegruppe for familiene til terrorofrene i New York og Washington 11. september, men er etter hvert blitt til organisasjon mot krigen og okkupasjonen i Irak.

Leder for østkystdelen av September Eleventh Families For Peaceful Tomorrows, David Portori, sier til Dagbladet at det stadig blir flere som tar kontakt for å delta i protestene mot okkupasjonen, og at mange av dem som kommer er mennesker som Linda Dann, familier med barn som er soldater i Irak.

- De nekter å godta at deres barn skal risikere livet i en absurd konflikt, sier David Portori.

KRITISK: Linda Dann synes krigen mot Irak er meningsløs. Sønnen Jason har vervet seg frivillig - noe hun ikke er spesielt glad for. - Bestefaren var en slags rollemodell, og min sønn ville gjøre ære på ham, forteller Linda.