OMKOMNE DEMONSTRANTER: Ukrainere frykter for sine liv etter kampene i går, hvor 75 personer er bekreftet døde.  Foto:AP Photo/Efrem Lukatsky
OMKOMNE DEMONSTRANTER: Ukrainere frykter for sine liv etter kampene i går, hvor 75 personer er bekreftet døde. Foto:AP Photo/Efrem LukatskyVis mer

- Min søster har en liten baby, og de har kjøpt billetter til Russland

Vi er fryktelig redde, sier en ukrainsk journalist. Hun tør ikke rapportere i frykt for opprørspolitiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter gårdagens gatekamper i Kiev, hvor det offisielle dødstallet nå er på 75 personer, er mange ukrainere redde for sin egen sikkerhet.

Du kan følge utviklingen i Ukraina i vårt live-studio.

Dagbladet har snakket med en ukrainsk journalist, som bor i en mindre by utenfror Kiev. Hun vil være anonym av frykt for det lokale opprørspolitiet. Hun forteller at sivile menn nå patruljerer gatene for å passe på at folk er trygge.

- Det er grupper av menn som går og kjører rundt i gatene for å passe på at ingenting skal skje. Jeg ser ut av vinduet nå, og ser seks menn som patrujerer gata jeg bor i. De har opprettet en base på en lokal skole, og vi har også fått et telefonnummer som vi kan ringe hvis noe skjer, forteller hun til Dagbladet.

Hun forteller at natta har vært rolig, men at folk i byen er redde for hva som vil skje. 

- Nå sitter vi mest hjemme. I går var det lange køer i matbutikkene, som nå begynner å bli tomme etter at folk har handlet inn mat for flere uker. Vi har fylt flasker med vann, og forbereder oss på det verste. Vi prøver å ikke få panikk, men folk er redde for hva som vil skje. Jeg har ei lita datter, og frykter for framtida, forteller hun til Dagbladet.

Tør ikke rapportere Opprørspolitiet har en base i byen, og det gjør at mange er redde. Hun jobber som journalist, men forteller at hun nå ikke tør å rapportere om hva som skjer. 

- Jeg er journalist, men tør ikke skrive noe fordi jeg er fryktelig redd nå. I denne situasjonen frykter jeg for min datters liv. I mitt land kan berkut (opprørspolitiet) gjøre hva som helst nå, forteller hun.

Flykter til Russland Hun har familie i Russland, og hennes søster forsøker å flykte dit, men er usikker på om de vil klare å komme seg ut av landet.

- Min søster har en liten baby, og de har kjøpt billetter til Russland. De er på vei i bil til flyplassen nå. Da jeg snakket med henne for en halvtime siden var veien åpen. Vi håper de kommer seg ut av Ukraina, men vi er ennå ikke sikre på om de får reist. Vi har hørt at veier har blitt blokkert for å forhindre at regjeringen kommer seg ut, sier hun.

- Klar for å kjempe Hun har ikke dratt til Kiev for å demonstrere, fordi hun er aleine med dattera si, men hun forteller at hun er klar for å kjempe om det blir nødvendig.

- Jeg vet ikke hva som vil skje nå, men jeg er klar for å kjempe om noe skjer, forteller hun til Dagbladet.

- Vi vil ha frihet Hun sier at håpet er en fredelig løsning, hvor man går tilbake til den gamle grunnloven, og nyvalg blir skrevet ut. 

-Vi håper de vil gå tilbake til grunnloven fra 2004, og at det blir nyvalg og en annen president. Janukovitsj kan ikke være vår president lenger, det er ikke mulig. Vi ser hva som skjer nå, vårt folk dør.

- Jeg bor alene med min datter, og det er vanskelig å være aleine. Hvordan skal jeg gi henne mat, klær og alt hun trenger? Ingen kan beskytte oss, ikke engang vår egen president. Dette er ikke bare et problem for meg, men for min mor, bestemor, mine venner. Barna til regjeringsmedlemmene kan gjøre alt de vil, mens våre barn står uten muligheter. Vi er fattige. Derfor har situasjonen vært så vanskelig i så mange år. Vi vil ha frihet. Om ikke for oss selv, så for våre barn, sier hun til Dagbladet.