Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Min sti er ren

- Philip Morris stilte ingen betingelser. Jeg vurderte det slik at så lenge de ikke gjorde det eller krevde at jeg skulle stå fram som frontfigur, så var prosjektet etisk forsvarlig, sier professor Odd G. Nilsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nilsen bekrefter at han hadde kontrakt med Philip Morris i rundt tre år.

- Jeg husker ikke nøyaktig hvor mye vi fikk. Men det ble vel noen millioner til forskningsmiljøet i Trondheim. Vi kjøpte inn analyseutstyr til instituttet, og fikk støtte til stipendiater og vanlig drift. Det gjorde oss i stand til å gå videre med nikotinforskningen uten Philip Morris hjelp, sier Nilsen til Dagbladet.

- Stilte selskapet noen betingelser for å gi støtte?

- Nei, faktisk ikke. Men selv for 10 år siden var det skrevet endel om Philip Morris og tobakksindustrien. Så jeg vurderte det på samme måte som vi gjør i forhold til samarbeid med den farmasøytiske industrien. Vi har en vær-varsom-plakat i forhold til slik forskning.

-Hadde du nær kontakt med dem mens du jobbet med prosjektet?

- Ja. Du må bestanding rapportere i forskning. Jeg fikk endel litteratur fra dem som det ellers var vanskelig å få tak i. Dessuten hadde vi flere møter der vi diskuterte metodevalg og statistikk.

Søkte i Norge

- Kom Philip Morris med mange forslag til endringer i det arbeidet du gjorde?

- Egentlig veldig lite. Jeg satte opp prosjektet og søkte om støtte etter å ha kommet i kontakt med dem via en svensk forsker. Jeg sendte også en søknad til den norske tobakksindustrien for å kunne kjøpe enda mer avansert utstyr. Men de sa nei.

-Informerte du universitetet om støtten fra Philip Morris?

Nei, ikke før prosjektet ble igangsatt. Vi hadde ingen faste regler om å orientere om bidragsytere. Men både instituttet og fakultete ble informert når prosjektet var i gang.

Bioanalytica

Nilsen opplyser at firmaet Bioanalytica overtok både prosjektet og finansieringen fra Philip Morris fra universitetet. Etter Nilsens mening var det naturlig at arbeidet ble overflyttet dit, ettersom hans medarbeidere på prosjektet, hans kone Turid Nilsen og Kolbjørn Zahlsen, begynte å arbeide der. Nilsen fortsatte som et bindeledd mellom Philip Morris og prosjektet, og han oppsummerer samarbeidet med tobakkselskapet slik:

-Hvis de har gjort interne betraktninger om nytten av meg, kan det nok være de har tenkt at ingen lunsj er gratis. Men jeg mener jeg har holdt min sti ren. Dette er en sak som går på det etiske, og der har jeg ingen betenkeligheter.

Prorektor ved universitetet, Kathrine Skretting, har denne kommentaren:

- Jeg kjente ikke til dette, men det er greit nok å utvikle en analysemetode. Det er også vanskelig å være prinsipiell i slike saker. For når blir man brukt uten at man vet det? spør Skretting.

TOBAKKFORSKER: Med støtte fra tobakksgiganten Philip Morris utviklet professor Odd G. Nilsen en metode for å analysere nikotininnhold i hår. På dette bildet fra 1992 viser han frem en hårprøve brukt i arbeidet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media