Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Min stridsevne ville vært kraftig redusert

I Afghanistan kjempet han mot Taliban med bly. I Norge kjempet han mot kraftige helseplager med blyfritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag 2. februar var rittmester Thomas Klausen blant de som ble hardest rammet da Krigsskolen skulle drive øvelsesskyting utendørs med miljøammunisjon på Sessvollmoen.

Etter halvannen time begynte symptomene å melde seg. Først som kløe i halsen og hoste, som en lett forkjølelse, deretter kjente han det i hodet, og begynte «falle ut».

Lange pauser Instruktøren var en av flere skyteledere for en gruppe krigsskolekadetter. De hadde hørt om problemene med miljøammunisjonen, og snakket sammen dagen før om tiltak for å redusere eventuelle helseplager.

- Vi var oppmerksomme og hadde ekstra avstand mellom skytterne, lav skytefrekvens, og lange pauser, forteller Klausen.

Men da han noen timer inn i skytingen spurte om noen av de andre begynte å føle plager, var det svært mange av kadettene som rakk hånda i været. Tross tidlig lunsj, timer med lufting og mange pauser, ble 55 av 56 dårlige under skytingen. Klausen var en av dem som ble rammet hardest.

Burde ikke kjørt bil Fordi så mange begynte å bli dårlig, avsluttet de skytingen tidlig. Da Klausen hentet datteren i barnehagen og satte seg i bilen for å kjøre hjem, kom det flere symptomer på rekke og rad.

- Fysikken stemte ikke. Dessverre ble det ikke bedre av at vi avsluttet tidlig. Det ble bare verre for min del, forteller den erfarne offiseren.

- Jeg burde egentlig ikke kjørt bil. Jeg begynte å miste følelsen og bli nummen i hendene, og jeg ble nummen i lårene også. Det var i bilen, med datteren min i baksetet, at jeg også ble kar over at synet var påvirket. Jeg vil kalle det tåkete eller slørete, forteller instruktøren.

Da han kom hjem måtte han overlate datteren til samboeren og legge seg nedpå. Han hadde da sterke feberfølelser og var svært dårlig. Også dagen etterpå var han dårlig. Nummenheten i hendene ble ikke borte før tre dager etter skytingen.

Svekket i strid Veteranen har tre perioder i Afghanistan bak seg, og har vært i kamp ved flere anledninger. Den gangen hadde han tysk blyammunisjon i geværet. Han liker ikke tanken på hva som kunne skjedd om han hadde fått helseplagene som oppstår ved bruk av den blyfrie miljøammunisjonen i en skarp situasjon.

BEKYMRET: Nestkommanderende ved Krigsskolen, oberstløytnant Harald Vaadal, opplevde at instruktører og kadetter ble alvorlig syke ved bruk av forsvarets miljøvennlige ammunisjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BEKYMRET: Nestkommanderende ved Krigsskolen, oberstløytnant Harald Vaadal, opplevde at instruktører og kadetter ble alvorlig syke ved bruk av forsvarets miljøvennlige ammunisjon. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Min stridsevne ville vært kraftig redusert. Uten tvil, fastslår han.

Han er derfor ikke begeistret over at det fremdeles ikke foreligger noen løsning på problemet.

- Dette er unødvendig. Jeg skal ikke måtte bli påført denne type helseplager av å gå på jobb. Ikke på denne måten, selv om mye av det vi driver med i Forsvaret innebærer risiko, sier Klausen.

Skal lede soldater i kamp Han får støtte av sin sjef og nestkommanderende på Krigsskolen, oberstløytnant Harald Vaadal. Etter hendelsen skrev Vaadal en bekymringsrapport til forsvarsledelsen. Det er en av over 40 slike hendelsesrapporter som er registrert så langt i år.

- Vi kan ikke tillate at slike hendelser oppstår i fredstid. Men vi kan heller ikke leve med en krigsskole der fremtidens offiserer ikke får skutt. Når disse offiserene kommer ut herfra, skal de trene tropper. Og de vil veldig fort kunne komme i situasjoner der de skal lede soldater i kamp. Da må de ha gode skytekunnskaper. Våpenet er vårt viktigste verktøy, sier Vaadal til Dagbladet.

- Må finne løsning, ikke tiltak Han er derfor veldig glad for at både verneombudene og forsvarsledelsen har løftet problemene med den omstridte miljøammunisjonen på høyeste nivå.

- Men det som er viktig, er at vi finner en løsning på disse problemene, ikke flere tiltak.

Med det mener han at strenge skyterestriksjoner som stengte innendørsbaner, pustemasker og minst mulig skyting ikke kan være fremtiden for skytetreningen i Forsvaret.

- Mest av alt trenger vi mer skyting, og ikke mindre. Vi skyter allerede så lite at det er under det minimumet vi må ha for å gi våre offiserer de nødvendige ferdighetene.

I dag avgjør Arbeidstilsynet om Forsvaret får lov til å skyte mer med den svært omstridte miljøammunisjonen.

BLIR SYKE: Det var etter at Forsvaret innførte den blyfrie miljøammunisjonen sammen med det nye standardgeværet HK416 at helseplagene begynte å melde seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BLIR SYKE: Det var etter at Forsvaret innførte den blyfrie miljøammunisjonen sammen med det nye standardgeværet HK416 at helseplagene begynte å melde seg. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media