Min venn Sjakalen

Journalist og forfatter lot seg omskjære for å komme nærmere islamske terrorister og «Sjakalen».

SJAKALEN: En av verdens mest kjente internasjonale terrorister, Ilich Ramírez Sánchez, alias «Carlos», alias «Sjakalen».

På 1970- og 80-tallet deltok Sánchez i et stort antall terroraksjoner og oppholdt seg i en rekke land. I løpet av denne tiden ble han en av verdens mest fryktede og ettersøkte terrorister. I 1994 ble han arrestert i Sudan, og utlevert til Frankrike hvor han fortsatt befinner seg i fengsel. Foto: SCANPIX
SJAKALEN: En av verdens mest kjente internasjonale terrorister, Ilich Ramírez Sánchez, alias «Carlos», alias «Sjakalen». På 1970- og 80-tallet deltok Sánchez i et stort antall terroraksjoner og oppholdt seg i en rekke land. I løpet av denne tiden ble han en av verdens mest fryktede og ettersøkte terrorister. I 1994 ble han arrestert i Sudan, og utlevert til Frankrike hvor han fortsatt befinner seg i fengsel. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Noen går lengre enn andre for å grave fram en god historie:

- Det var mer smertefullt enn jeg hadde ventet. Det var ganske ømt de første dagene, sier den spanske journalisten til den britiske avisa The Guardian.

Under pseudonymet «Antonio Salas» er allerede journalisten kjent i Spania etter at han infiltrerte to av landets mest voldelige miljøer - skinheadmiljøet rundt fotballaget Real Madrid og miljøet rundt prostituerte traffickingofre.  

Etter bombingen av et pendlertog i Spanias hovedstad Madrid 11. mars 2004 bestemte han seg for å undersøke det islamske terroristmiljøet. 191 mennesker ble drept og 1460 skadet i bombeangrepet, som mest sannsynlig ble utført av en islamistisk gruppe med tilknytning til Al-Qaidanettverket.

Konverterte til Islam For å få innpass hos radikale islamister konverterte han blant annet til islam og gikk gjennom en smertefull omskjæring.

STØTTER BIN LADEN: I juni 2003 publiserte Ilich Ramírez Sánchez boka «Revolusjonær islam», hvor han prøver å forklare og forsvare terrorisme som et middel i klassekampen. Han uttalte sin støtte til Osama bin Laden og terrorangrepet 11. september 2001 i New York. Foto: SCANPIX
STØTTER BIN LADEN: I juni 2003 publiserte Ilich Ramírez Sánchez boka «Revolusjonær islam», hvor han prøver å forklare og forsvare terrorisme som et middel i klassekampen. Han uttalte sin støtte til Osama bin Laden og terrorangrepet 11. september 2001 i New York. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg ville vite hva som gikk for seg i hodet til en person som er villig til å drepe for en ideologi, sier Salas til The Guardian.
Hans virkelige navn er ikke kjent, og han vil heller ikke bli avbildet. Under lanseringen av sin egen bok sto han bak et skjermbrett.

«Mitt navn er Muhammad Alí Tovar Abdalah, Abu Aiman, Al Falistini». Slik begynner boka, og det var navnet Salas brukte til å infiltrere det internasjonale terroristmiljøet. Reisen skulle blant annet føre til at han ble nettansvarlig for en av verdens mest kjente internasjonale terrorister, Ilich Ramírez Sánchez, alias «Carlos», alias «Sjakalen».

På 1970- og 80-tallet deltok Sánchez i et stort antall terroraksjoner og oppholdt seg i en rekke land. I løpet av denne tiden ble han en av verdens mest fryktede og ettersøkte terrorister. I 1994 ble han arrestert i Sudan, og utlevert til Frankrike.

Revolusjonær islam I juni 2003 publiserte Sánchez boken «Revolusjonær islam», hvor han prøver å forklare og forsvare terrorisme som et middel i klassekampen. Han uttalte sin støtte til Osama bin Laden og terrorangrepet 11. september 2001 i New York.

«Du må være gal. Eller full. Eller begge deler. Har du sett deg selv i speilet? Hvordan i verden skal du klare å se ut som en arabisk terrorist?», spurte politiinspektør Dalagodo den spanskfødte journalisten da han sa han skulle gå undercover som islamistisk terrorist.

MADRID BOMBENE: Etter bombingen av et pendlertog i Spanias hovedstad Madrid 11. mars 2004 bestemte den spanske journalisten seg for å undersøke det islamske terroristmiljøet. Foto: SCANPIX
MADRID BOMBENE: Etter bombingen av et pendlertog i Spanias hovedstad Madrid 11. mars 2004 bestemte den spanske journalisten seg for å undersøke det islamske terroristmiljøet. Foto: SCANPIX Vis mer

Den spanske journalisten ga seg ut for å være en spanskvenezuelaner med palestinske besteforeldre. Etter å ha gitt seg ut som internasjonal terrorist i over fem år gir han nå ut boka «Palestineren», som beskriver en mørk reise til terrorismens hjerte.

Les de tre første kapitlene til boka her!

Solarium og solbruningskrem «Vel. Jeg kan la skjegget vokse, ha andre typer klær ... Jeg vet ikke», svarte Salas.
«Du vet ikke. Selvfølgelig vet du ikke. Du er hvit som et snøflak. Hvordan skal du se arabisk ut?»
«Jeg kan gå til et solarium... Det finnes behandlinger som gir mørkere hud, solbruningskrem... Jeg vet ikke».

(...)

«Hva med din pikk? Vil du ha den kuttet?», spurte inspektøren. 
«Kutte?»
«Ja, din tulling. Kutte! Jøder og muslimer er omskjært. Er du jødisk?»
«Nei. Det er jeg ikke».
«Har du blitt omskjært?»
«Nei».

BLE SINT: - Han (Sjakalen red.anm.) snakker seks eller syv språk og er svært intelligent. Vi kunne snakke i timer, men jeg fikk ikke lov til å stille spørsmål. Da ble han sint. Så jeg lot ham bare snakke. Han innrømmet til og med noen av drapene, forteller Antonio Salas. Foto: SCANPIX
BLE SINT: - Han (Sjakalen red.anm.) snakker seks eller syv språk og er svært intelligent. Vi kunne snakke i timer, men jeg fikk ikke lov til å stille spørsmål. Da ble han sint. Så jeg lot ham bare snakke. Han innrømmet til og med noen av drapene, forteller Antonio Salas. Foto: SCANPIX Vis mer

(oversatt fra s. 24 i «Palestineren» red.anm.)

Død kone Penisen ble kuttet. Han lærte seg arabisk og lagde seg en dekkhistorie som blant annet inneholdt en død kone: 25 år gamle Dalal Muhahad fra Jenin, en palestinsk by på Vestbredden, som ble drept av en israelsk kule mens hun var gravid med deres felles barn.

Den ekte Dalal, hvis navn han fant i en nyhetsartikkel, døde i 2004 da en kule traff henne under en skuddveksling. I tilfelle noen skulle undersøke historien hevdet han at ekteskapet var blitt hold hemmelig, fordi hans falske mors familie fra nabolandsbyen Burkin støttet Fatah, mens Dalals familie var aktive i Hamas. Hennes død, fortalte han, hadde radikalisert ham til å støtte terror.

«Jeg tok bilder av meg selv i Brukin og i Jenin. Etterpå spurte jeg Fatima, ei jente jeg hadde blitt kjent med da jeg undersøkte det spanske prostitusjonsmiljøet, om å stille opp på bilder med meg som min kone. Vi ommøblerte leiligheten i Barcelona slik at den så palestinsk ut før vi tok bilder», forteller Salas til The Guardian. Etterpå lagde han en håndskreven versjon av Koranen.

Se bildene her!

- Dette hjalp å overbevise folk. Ikke mange bærer å en egen håndkopiert versjon, sier Salas til The Guardian.

Var jihad-journalist For å gjøre sin skjulte identitet enda mer troverdig ble han en jihadstøttende journalist og han skrev i flere radikale islamistiske publikasjoner. Han reiste gjennom den arabiske verden, blant annet i Egypt, Libanon og Jordan, og skrev artikkel som ville heve hans troverdighet som en radikal islamist.

- Jeg til og med skrev noen bøker, forteller han. Det tok ikke lang tid før han ble kjent. Da han la igjen noen nyhetsbrev i en moske i Tenerife ble han arrestert av det lokale politiet. Den falske islamisten valgte Venezuela som sin base.

191 DREPT: 191 mennesker ble drept og 1460 skadet i bombeangrepet i Madrid, som mest sannsynlig ble utført av en islamistisk gruppe med tilknytning til Al-Qaidanettverket. Foto: SCANPIX
191 DREPT: 191 mennesker ble drept og 1460 skadet i bombeangrepet i Madrid, som mest sannsynlig ble utført av en islamistisk gruppe med tilknytning til Al-Qaidanettverket. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg hadde blitt fortalt at Venezuela var internasjonal terrorismens Mekka, sier Salas. FARC-gruppen opererte der. ETA opererte der. I tillegg opererte en rekke mindre revolusjonære terroristorganisasjoner der. I det latinamerikanske landet etablerte Salas seg som en nisjeradikaler som kjempet for Palestina og ledet en lokal avdeling av Hizbollah. Ikke minst ble han en av de nærmeste fortrolige til familien til Ilich Ramírez Sánchez — bedre kjent som Sjakalen.

Terror-ikon - Jeg kjente bare til Sjakalen fra filmene om ham, innrømmer Salas, som ifølge The Guardian er midten av 30-årene og er for ung til å huske Sjakalens berømte terrordåder på 70 og 80-tallet.

- Men han var kjent som et ikon for internasjonal terrorisme, forteller Salas. Han ble kjent med Sjakalens to yngre brødre — Vladimir og Lenin. De tre brødrene hadde alle fått navn etter den russiske revolusjonshelten Vladimir Ilyich Lenin da faren var en troende leninist.

Han fikk først sjansen til å snakke med sjakalen ved en tilfeldighet da terroristen ringte fra fengslet i Frankrike.

- Svært intelligent Salas startet å drive nettsiden ilichramirez.blogspot.com, som ba om at Sjakalen ble overført til Venezuela. For å bevise at nettsiden var genuin fikk Salas bilder som var mer enn 30 og 40 år gamle, blant annet skolepapirer og familiebilder.

I Venezuela ble Salas kjent med flere terrorgrupper og han fikk opplæring i blant annet å håndtere pistoler, hagler og maskinpistoler.

MØTTE ETA I VENEZUELA: Euskadi Ta Askatasuna (ETA), Baskerland og dets frihet, er en illegal baskisk separatistbevegelse.

Gruppen har stått bak en rekke terroraksjoner og politiske drap, og har 821 døde som resultat. De fleste ofrene er spanske militære og politi. Foto: SCANPIX
MØTTE ETA I VENEZUELA: Euskadi Ta Askatasuna (ETA), Baskerland og dets frihet, er en illegal baskisk separatistbevegelse. Gruppen har stått bak en rekke terroraksjoner og politiske drap, og har 821 døde som resultat. De fleste ofrene er spanske militære og politi. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg lærte alt en jihadist trenger å vite for å ta med sitt budskap om terror til Europa eller USA. Det var ikke noe glamorøst ved det. Det var bare et spørsmål om å lære å drepe bedre, sier den spanske journalisten.

På tross av at Salas har vandret i de mørkeste delen av underverden mer enn de siste ti årene er han optimist forteller han The Guardian. Etter at han ga ut de to tidligere bøkene om nazisme og trafficking-mafiaen har han fått brev fra folk som har gått ut av miljøet og sluttet å kjøpe sex av prostituerte.

- Jeg håper denne boken vil fungere på samme måte, sier Salas.

Han oppsummerer oppholdet blant terrorister slik:

OPPKALT ETTER LENIN: Ilich Ramírez Sánchez er fra Venezuela, faren var en marxistisk advokat som oppkalte ham etter Lenin. Foto: SCANPIX
OPPKALT ETTER LENIN: Ilich Ramírez Sánchez er fra Venezuela, faren var en marxistisk advokat som oppkalte ham etter Lenin. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg forsvarer ikke vold, men jeg kan forstå det. Jeg fant aldri noe glamorøst eller sofistikert i denne verden eller noen særlige intelligente — utenom Sjakalen. Terrorister kan bare ende to steder — enten dør de eller så ender de i fengsel. Du må være litt dum for ende der, sier Salas til The Guardian.

LEDET HIZBOLLAH-AVDELING: Journalisten ledet en Hizbollah-avdeling i Venezuela. Hizbollah er en libanesisk, sjiamuslimsk gruppe med en militær og en politisk gren. Den ledes av Hassan Nasrallah. Foto: SCANPIX
LEDET HIZBOLLAH-AVDELING: Journalisten ledet en Hizbollah-avdeling i Venezuela. Hizbollah er en libanesisk, sjiamuslimsk gruppe med en militær og en politisk gren. Den ledes av Hassan Nasrallah. Foto: SCANPIX Vis mer