Min venn Viktor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Viktor er død. Han ble 59 år. Viktor var en original og en frihetssøker, det eneste gjennomsnittlige med ham var at han døde som 59-åring. 59 år er gjennomsnittlig levealder for russiske menn. Viktors død ble voldsom. Han døde etter å ha falt ned fra, eller blitt slått ned på, ei bru. Det eneste vi venner vet er at alkohol var en del av Viktors død, det la politiet ikke skjul på. Sånn ble den levende og totalt uforutsigbare Viktor på en brutal måte innhentet av statistikken.

Viktor var bokillustratør, en jobb han begynte på som sju-åring da han ble tatt opp på Leningrads eliteskole for barn med talent for tegning. Jobben i forlaget gjorde Viktor til en del av det sovjetiske undergrunnsmiljøet. Det var undergrunnslitteratur, og jazz og rock, på bare halvt lovlige klubber.

Men tida innhentet Viktor. Både ordene, jazzen og rocken ble allemannseie. Det ble jobben hans også. Viktors raderinger ble overflødiggjort av 17-åringer med PC, og Viktor ble etter hvert en slags uoffisiell rørlegger og snekker for venner, bekjente og venners bekjente. Uten at det knekte verken hans humør eller sans for elleville historier.

Livet i Russland har aldri vært noen søndagsskole. At gjennomsnittsalderen for menn er 59 år, mens kvinner blir 73 år, forteller en historie om menn og alkohol, menn og vold, menn og trafikkultur, og mange arbeidsulykker i fysiske yrker.

Viktor var ikke noe unntak. Den kraftige, veltrente mannen var aldri den første som gikk fra bordet, og han tømte vodkaglasset ofte og gjerne etter spirituelle skåltaler og mye latter.

Men hvordan døde Viktor? Han ble funnet under ei bru med et dødelig sår i hodet tidlig en morgen etter å ha forlatt et bryllupsselskap. Ble han forsøkt ranet? Falt han fra brua fordi vodkaen stjal balanseevnen? Sovnet han der på brua, slik han av og til hadde for vane å gjøre når han hadde drukket, og falt ned? Ble han et offer for blind vold?

Viktors død etterlater like mange spørsmål som Russlands brutale dødsstatistikk. Og alle spørsmålene er relevante for statistikken.