- Min verste dag

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Aktor i saken mot Aleksandr Nikitin, Aleksandr Gutsan, skal i går bare ha stilt to enkle spørsmål under den hemmelige delen av spionprosessen. Ingen av dem bidro til å styrke spionmistanken mot Bellona-medarbeideren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med det var eksaminasjonen av Russlands påståtte landsforræder slutt.

Etter at det lukkede rettsmøtet var over i går ettermiddag, møtte Dagbladet Nikitin utenfor rettslokalet i St. Petersburg.

Han pustet lettet ut, glad over å ha kommet noenlunde helskinnet fra den verste dagen under hele spionprosessen.

- Dette var min verste dag. Jeg kan ikke si noe. Men det er godt å ha dette overstått, sa han til Dagbladet.

Gårsdagens rettsmøte var helt og holdent satt av til eksaminasjon av Nikitin, for lukkede dører.

Opptrådte korrekt

Etter sigende svarte Nikitin greit og sikkert på samtlige av dommerens spørsmål. Dommeren skal ifølge en av observatørene fra Dumaen som var til stede i rettssalen, ha opptrådt ytterst korrekt.

Etter det Dagbladet erfarer benyttet den KGB-vennlige aktoren i saken, Aleksandr Gutsan, bare anledningen til å stille to konkrete spørsmål. Det ene skal ha rettet seg mot Nikitins pass - nærmere bestemt når han anskaffet seg det. Baktanken var åpenbart å få svar på om Nikitin under den påståtte spionjobben for Bellona og Norge, planla å stikke av.

Svaret på Gutsans passpørsmål, skal ha vært seinhøstes 1993 - etter alt å dømme for tidlig til å kobles direkte med arbeidet med Nordflåterapporten.

Det andre spørsmålet fra Gutsan skal ha rettet seg mot et norgesbesøk som Nikitin foretok i tidsrommet rundt rapportarbeidet. Heller ikke dette spørsmålet skal ha skaffet statsadvokaten bedre kort på handa.

Tre vitneavhør

Dagens rettsmøte tar for seg tre vitneavhør, de eneste i saken. Vitne nummer en er trolig Sergej Filipov, knyttet til Bellons Murmansk-kontor på det tidspunkt razziaen ble foretatt av det hemmelige politiet seint i 1995.

Vitne nummer to er etter det Dagbladet forstår Nikitins svigerfar, admiral Jevgenij Tsjernov.

Et tredje vitne skal ha blitt innkalt; Vladimir Rudenko. Han var kollega av Aleksandr Nikitin mens spiontiltalte arbeidet i atominspeksjonsgruppa til forsvarsdepartementet, forut for arbeidet med Nordflåterapporten om atomtrusselen fra Nordflåte-anleggene.

Nikitins forsvarere, Jurij Schmidt og stjerneadvokaten Henrik Reznik, var enige om at dagen i går hadde forløpt vel.

- Nikitin kom seg godt ut av dette.