Mina (20) slår alarm om massiv asylstrøm: - Vi blir minoritet i egen bygd

Frykter noen av de førti innbyggerne i bygda flytter hvis kommunen får 680 asylsøkere. I helga ble sentrum i kommunen tapetsert med flyktningfiendtlige klistremerker.

BEKYMRET: Mina Gjerde (20) frykter at barnefamiliene flykter fra bygda hvis det faktisk blir sånn at Bolkesjø hotell (bakgrunn) blir akuttmottak for 500 flyktninger. Foto: Espen Braata / Privat.
BEKYMRET: Mina Gjerde (20) frykter at barnefamiliene flykter fra bygda hvis det faktisk blir sånn at Bolkesjø hotell (bakgrunn) blir akuttmottak for 500 flyktninger. Foto: Espen Braata / Privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille bygda Bolkesjø i Telemark kan i høst ende med å ta imot rundt 680 flyktninger. Det har stor innvirkning på lokalsamfunnet med 40 innbyggere.

- Vi blir en minoritet i egen bygd. Nå er det flere barnefamilier som har sagt at de vil flytte hvis det kommer enda flere, og det er de som er viktige for at bygda overlever, sier Mina Gjerde (20).

Ungjenta fra Bolkesjø har fått stor oppmerksomhet de siste dagene, etter at Aftenposten trykket et leserinnlegg om situasjonen i Bolkesjø. I går var hun på Dagsrevyen. I dag har lokalpressen ringt henne ned.

Meldingene har strømmet inn fra hele landet. Ikke alle er like positive.

- Jeg får en del støtte, men spesielt folk fra større byer klarer ikke å sette seg inn i situasjonen. Noen klarer ikke å skille sak og person, og beskylder meg for å ha rasistiske holdninger, sier hun til Dagbladet.

- Det er såklart ikke noe koselig, for jeg er uenig, og har all respekt for dem, sier hun om asylsøkerne.

Den lille bygda i Telemark tok i høst imot drøyt 160-180 asylsøkere da det ble opprettet akuttmottak for flyktninger på ett av hotellene i bygda. Nå jobber UDI med en avtale avtale om at ytterligere 500 skal komme til et annet hotell i samme bygd.

Bekymret Situasjonen bekymrer Gjerde og resten av befolkningen i Bolkesjø.

LES OGSÅ: - Asylstrømmen setter vennskapet i bygda på prøve

- Asylsøkerne har ingen mulighet til å bli integrert her, for de skal jo være her i så kort tid. Samtidig tar det nesten 45 minutter før nødetatene kommer fram, og i helgene kan politiet godt være på den andre siden av fylket, sier 20-åringen.

Hun sier hun forstår at alle lokalsamfunn må bidra i dugnaden om å bosette flyktninger, men synes det er urettferdig at Bolkesjø må ta en så stor del av byrden. Det er nemlig fortsatt mange norske kommuner som ikke har tatt imot en eneste asylsøker.

- De som er uenig med meg, sier at vi må ta imot alle og alle må hjelpe alt vi kan uansett størrelsesforhold. Det virker ikke nødvendig når det, slik jeg har forstått, fortsatt er oppimot 300 kommuner i Norge som ikke har tatt imot asylsøkere i det heletatt enda, sier Gjerde til Dagbladet.

«Det er et overgrep mot oss, av mydighetene. Så klart skal vi hjelpe! Selvfølgelig har vi forståelse for mennesker på flukt - Men vi trenger også den samme forståelsen da vi blir overkjørt. Hadde enda bare antallet vært begrenset til de 180 det startet med.», skriver hun i innlegget.

Konfronterer Erna I innlegget stiller hun direkte spørsmål til statsminister Erna Solberg.

«Ettersom jeg har forstått at du har familie med mann og to barn: - Hvordan ville du likt å få 68 flyktninger nært innpå deg. Det er faktisk denne fordelingen det er snakk om på Bolkesjø. Du sier vi bare må bite tennene sammen, men er det så lett når man setter det i perspektiv?», spør Gjerde i innlegget.

I forbindelse med en reportasje TV2 hadde tidligere i høst, svarte Solberg nemlig nettopp det da innbyggerne ytret sin frustrasjon. Nå håper 20-åringen på et nytt - mer balansert - svar fra statsministeren.

Plukket ned fremmedfiendtlige klistermerker Ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger (Ap) i Notodden kommune sier hun har stor forståelse for Gjerdes brev - selv om hun vil understreke at flyktninger er velkomne i kommunen.

Hun er bekymret for at skeivfordelingen kan være med og nøre oppunder nazistiske og rasistiske holdninger i kommunen. Mandag morgen måtte hun selv ut for å plukke ned det hun kaller nazistiske klistermerker med påskriften «Refugees not welcome to Norway» fra sentrum av kommunen, slik politiet måtte gjøre i flere sørlandsbyer i helga. Ifølge Telemarksavisa er det bevegelsen Nordfront som står bak.

- Jeg utfordrer regjeringen Solberg om at de kommunene i Norge som ennå ikke har funnet rom eller plass til å ta imot flyktninger, må på banen, og at det huses flyktninger i et type rettferdighetsprinsipp i Kommune-Norge slik at det ikke er noen kommuner som får svært mange mens andre ikke får noen, sier hun.

Ikke svar Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra statsminister Erna Solberg (H), men blir henvist videre til Justisdepartementet.  Presserådgiver Martin Andersson i UDI sier de er nødt til å ta i bruk alle plasser de får tilbud om:

- Vi har forståelse for at det kan oppleves som mye når en liten bygd får mange akuttplasser. På grunn av det store behovet nå i høst må vi ta i bruk alle tilbud som er mulige. Vi har nå en anbudskonkurranse på gang for å få på plass ordinære mottak som trolig vil kunne erstatte noen av akuttplassene, sier han til Dagbladet.

Ikke alene Bolkesjø er ikke det eneste lokalsamfunnet som opplever en skeivfordeling av flyktninger denne høsten. Som Dagbladet tidligere har skrevet, er også kommuneledelsen i Hemsedal misfornøyd med en skeivfordeling. Kommunen har i høst fått tre nye akuttmottak for flyktninger i høst. 

- Vi har ytringsfrihet i denne landet, men på denne måten gir det oss kalde gufs. storgata. sentrum og torget. 

LES OGSÅ: Frykter hver femte innbygger blir asylsøker: - Grenser for hvor mange en liten distriktskommune kan ta imot