Mina (20) tar avstand fra Vigrid-støtte etter asylprotest

- Det må hun gjøre, eller er hun idiot, svarer Tore Tvedt.

MISLIKER STØTTE: Mina Gjerde (20) synes det må gå an å uttale seg konstruktivt på vegne av bygda uten å få støtte fra rasistiske miljøer. Foto: Dagbladet/privat.
MISLIKER STØTTE: Mina Gjerde (20) synes det må gå an å uttale seg konstruktivt på vegne av bygda uten å få støtte fra rasistiske miljøer. Foto: Dagbladet/privat.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For noen dager siden skrev Dagbladet om 20 år gamle Mina Gjerde fra Bolkesjø, som slo alarm om den store asylstrømmen til bygda. Det ligger nemlig an til at de 40 innbyggerne i grenda får selskap fra rundt 680 asylsøkere.

Nå går organisasjonen Vigrid, ofte forbundet med nynazimen, ut med et støtteinnlegg til 20-åringen på sine nettsider.

I innlegget foreslår de at «noen med penger og ressurser bør kjøpe fri Mina og sette henne i spissen for en folkebevegelse med mål å sikre nordmenn rett til vår sivilasjon i Norge».

20-åringen synes støtteinnlegget er fryktelig. 

- Jeg vil ta fullt og helt avstand fra det, og avviser alt som har med den type organisasjoner å gjøre. Det er ikke dem jeg ønsker støtte fra, for å si det sånn, sier 20-åringen til Dagbladet. 

Synd Hun mener det må gå an å ytre folkelig bekymring om bygda si, uten å få støttemeldinger fra nazistiske miljøer. 

LES OGSÅ: - Vi blir en minoritet i egen bygd

- Jeg er veldig imot rasistiske holdninger generelt, og misliker at de skriver om meg. Jeg hadde ment det samme om det var snakk om 680 nordmenn fra et litt belastet miljø som skulle komme, sier hun.

Gjerde synes det er synd om innvandringsfiendtlige miljøer i Norge trykker henne til sitt bryst etter utspillet - men sier hun har registrert at flere av støttemeldingene hun har fått kommer fra facebookgrupper som samler innvandringskritiske nordmenn.

Tapetserte sentrum Bare dager etter at Aftenposten først omtalte hennes protest, ble Notodden sentrum dessuten tapetsert med innvandringsfientlige klistermerker fra organisasjonen Nordfront.

- Jeg vet ikke om det hadde noe med meg, men jeg synes absolutt ikke noe om det. Det er ikke det jeg prøver å få fram i folk. Det må gå an å ha en naturlig tone rundt dette, og ytre seg uten at man har noen negativ holdning til noen, sier hun.

- Vigrid skriver at du bør være frontfigur for en folkebevegelse?

- Jeg er ikke mulig å kjøpe, for å si det sånn, sier hun.

Vigrid-nettverket ble startet i 1998 og har flere ganger markert seg i den norske offentligheten med kontroversielle synspunkter på blant annet rase, religion og et fiendtlig forhold til jøder. I 2009 la daværende leder Tore Tvedt ned organisasjonen, men en jevn strøm av innlegg på nettsidene deres tyder på at organisasjonen fortsatt drives av Tvedt.

Skjønner at Mina tar avstand - Det er null problem at Mina tar avstand. Det må hun gjøre, ellers er hun idiot, sier Tvedt til Dagbladet.

Han fikk kreft i 2005, og sier det ga organisasjonen nådestøtet. Etter stortingsvalget i 2009, hvor Vigrid stilte liste i Buskerud, ble partiet nedlagt. Nå er Tvedt frisk igjen og minstepensjonist, men han har ingen tro på at Vigrid vil gjenoppstå som organisasjon. 

- Er det opp til meg kommer Vigrid til å vokse å ta makten, men jeg tror ikke noe på det. Jeg er minstepensjonist og har verken det ungdommelige pågangsmotet eller pengene til å dra lasset som jeg hadde før, sier han.

SE OGSÅ: Les Dagbladets artikler om Vigrid her