FANT BATTERI I MAGEN: Lørdag fant legene et lithium-batteri i magen til 14 måneder gamle Elliot. Foto: Privat
FANT BATTERI I MAGEN: Lørdag fant legene et lithium-batteri i magen til 14 måneder gamle Elliot. Foto: PrivatVis mer

Småbarn svelget spinnerbatteri

Mina Mari om da sønnen på 14 måneder svelget et spinner-batteri: - Den lengste timen i mitt liv

Advarer mot spinnertyper som er lette å demontere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 18.00 lørdag var alt ved det normale hjemme hos familien Holmquist på Ski, bortsett fra én detalj.

Sønnen Elliot (14 måneder) var uvanlig stille.

- Det er sjelden et godt tegn, så mannen min gikk bort for å se se hva det var, sier mor Mina Mari Skilbred Holmquist, og legger til at de fort fant en demontert spinner tilhørende et av Elliots eldre søsken.

Den manglet ett lite lithium-batteri.

- Vi begynte å lete, men fant det ikke. Vi fant bare beholderen - en runding med LED-lys. Mannen min hadde lest en sak om en person som hadde svelget et lignende batteri, og der batteriet hadde begynt å etse inne i magen, sier Holmquist til Dagbladet.

Dramatisk time

FRISK: Lille Elliot er helt frisk, og moren skryter av hvordan Helse-Norges ansatte taklet situasjonen. Foto: Privat
FRISK: Lille Elliot er helt frisk, og moren skryter av hvordan Helse-Norges ansatte taklet situasjonen. Foto: Privat Vis mer

Etter en kjapp diskusjon, fant familien ut at de ikke kunne ta noen sjanser.

De ringte Giftinformasjonen, og så 113, hvorpå en ambulanse og et lufthelikopter rykket ut for å hente Elliot. Vel framme på Ahus viste en røntgenundersøkelse at mistanken til foreldrene stemte.

Batteriet befant seg i magesekken til det 14 måneder gamle barnet.

- Det var den lengste timen i mitt liv, sier Holmquist om den påfølgende operasjonen på barnekirurgisk avdeling Ullevål sykehus.

Takker helsevesenet

I løpet av den trodde legene flere ganger at de hadde funnet batteriet, ifølge mora.

Det viste seg, ifølge Holmquist, å være blåbær som sønnen hadde spist tidligere på dagen. Til sist fant de imidlertid det de lette etter.

- Jeg er evig takknemlig. Alle ledd var helt fantastisk, og jeg har ikke andre ting å si enn at jeg følte meg utrolig godt ivaretatt, sier mora.

Holmquist forteller om en sønn som er tilbake i toppform, og er svært fornøyd med hvordan Helse-Norges ansatte taklet situasjonen.

Samtidig ønsker hun å advare andre småbarnsforeldre mot faren slike spinner-batterier kan utgjøre - dersom spinneren har en løs del som gjør at den enkelt kan demonteres.

Giftinformasjonen advarer sterkt mot slike knappcellebatterier som finnes inne i spinnere med LED-lys, og forbrukerrådet advarer mot å kjøpe spinnere av gateselgere.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap advarer om at spinnere skal være CE-merket i tillegg til merking om at den ikke egner seg for små barn.

POPULÆR LEKE: Dette er «fidget spinner»-leken, som har blitt utrolig populær. Spinneren som Homlquist advarer mot hadde LED-lys, og dermed også et lite knappcellebatteri. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.
POPULÆR LEKE: Dette er «fidget spinner»-leken, som har blitt utrolig populær. Spinneren som Homlquist advarer mot hadde LED-lys, og dermed også et lite knappcellebatteri. Illustrasjonsfoto: Shutterstock. Vis mer

Alvorlige etseskader
- Dette er noe vi har forsøkt å sette søkelys på før. Disse batteriene er skumle. Når barn svelger slike kan det skje alvorlige etseskader i spiserøret, sier Mari Tosterud ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet.

BATTERI: Slike knappcellebatterier er ofte å finne i leker. Om man skulle mistenke at et barn har svelget et slikt batteri burde man ikke ta noen sjanser. Foto: Shutterstock
BATTERI: Slike knappcellebatterier er ofte å finne i leker. Om man skulle mistenke at et barn har svelget et slikt batteri burde man ikke ta noen sjanser. Foto: Shutterstock Vis mer

Hun forteller at Giftinformasjonen har fått mange henvendelser vedrørende knappcellebatterier, men det registreres ikke hvor batteriene stammer fra. Dermed kan hun ikke fortelle om de har fått flere henvendelser angående spinnere.

I 2016 mottok Giftinformasjonen et rekordtall på 210 henvendelser angående knappcellebatterier. Foreløpig ser det ut til å ligge likt an i år.

- Ofte kan foreldre finne en leke hvor batteriet har forsvunnet. Jeg hadde ikke tatt noen sjanser - ring legevakten, sier hun til Dagbladet.

Ingen dramatiske symptomer
Det er viktig å finne ut av hvor batteriet ligger. Det er mindre risiko om batteriet har funnet veien ned til magesekken.

- Setter batteriet seg i spiserøret kan det ha alvorlige konsekvenser. Det som er skummelt er at barnet behøver ikke gi uttrykk for at han eller hun har vondt. Kanskje barnet blir litt stille, er litt uvel eller utilpass. Men hvem har ikke hatt småbarn som blir litt kvalm en gang i blant?

Siden det ikke er noen dramatiske symptomer er det viktig å passe på. Batteriet kan gi alvorlige etseskader i spiserøret, og det trenger ikke ta mer en noen timer før det har blitt alvorlig skade.

- Foreldre må være nøye med hvilke leker de gir til barna, spesielt når de er i "putte i munnen"-alderen. Unngå leker hvor batteriet er lett å ta ut, sier Tosterud.

Ring Giftinformasjonen om du er i tvil om hva du skal gjøre eller om du har spørsmål. Giftinformasjonen kan nås hele døgnet på 22 59 13 00.

Ikke kjøp av gateselgere
Maren Van Buren Struksnæs, pressekontakt ved Forbrukerrådet, forteller at Forbrukerrådet ikke har fått inn henvendelser angående slike spinnere.

Forbrukerrådet har generelle råd for kjøp av leker, og hun råder foreldre sterkt til å kjøpe leker i lekebutikker.

- Ikke kjøp av gateselgere eller på markeder. Myndighetene har lite oversikt over varene her. Det kan inneholde farlige stoffer eller være av dårlig kvalitet.

Hun råder også foreldre til å sjekke at leken er merket med «CE». Dette er produsentenes garanti for at leken overholder EUs kvalitetskrav.

- Ta anbefalinger og advarsler alvorlig, spesielt for leker for barn under tre år. Det er ekstra strenge krav for disse lekene, sier Struksnæs til Dagbladet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har heller ingen statistikk på skader ved bruk av fidget spinnere, men har frem til nå ikke mottatt noen informasjon om at det har skjedd farlige eller uønskede hendelser med fidget spinnere i Norge.

FIDGET SPINNERS: En barneskole i Wisconsin, USA, forbyr elevene å ha med seg det populære leketøyet på skolen: - Det skaper mer kaos, og gjør barn ukonsentrerte. Video: CNN Vis mer Vis mer

Populær leke
Leken har blitt utrolig populær, og man får kjøpt spinners mange steder. Et kjapt google-søk viser at spinnere blir solgt mange steder i Norge, blant annet Elkjøp og Nille.

- De har solgt ekstremt bra. Produktet er både CE-merket og merket med at det ikke må benyttes av barn under tre år, sier Hilde Karlsrud, teamleder og kategorisjef i Nille.

Nille har hatt både med og uten lys, og Karlsrud tror at det ikke skal være så lett å plukke en spinner fra hverandre.

- Men det kan nok falle av en bit hvis man herjer med dem, spesielt kanskje de med hull. Vi vurderer nå å ta inn spinnere som er helt tette, sier Karlsrud.

Hun anbefaler at barn under 3 år ikke leker med en slik spinner.

Selger spinnere med LED-lys
- Årets store farsott blant den yngre garde, de såkalte spinnerne, er et produkt også våre kunder har plukket med seg i sommer. Totalt sett har vi nok solgt et sted mellom 30 til 35 000 slike så langt, skriver Øystein A. Schmidt, kommunikasjonssjef ved Elkjøp, til Dagbladet i en e-post.

LYS: Spinner med LED-lys. Foto: Shutterstock.
LYS: Spinner med LED-lys. Foto: Shutterstock. Vis mer

To av modellene deres har LED-lys. Disse er CE-merket og kommer med en tekst der det opplyses om at produktet ikke passer for barn under tre år.

Mamma Holmquist forteller at spinneren de hadde hjemme var bestilt på nett, mest sannsynlig fra Ebay. Leken har gått i søpla, men når hun tenker seg om tror hun at den ikke var CE-merket.