Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Minaretforbud i Sveits vedtatt

Pinlig situasjon for regjeringen.

FORBUD: Minareten ved moskeen til Den islamske kulturstiftelsen i Genève. Søndag sa sveitserne nei til å bygge flere slike tårn. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / SCANPIX
FORBUD: Minareten ved moskeen til Den islamske kulturstiftelsen i Genève. Søndag sa sveitserne nei til å bygge flere slike tårn. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||I Sveits får muslimer trolig ikke lenger lov til å bygge nye minareter. Sveitserne stemte søndag for et forslag fra høyresiden om å forby slike bygg.

Resultatet av folkeavstemningen kom som en stor overraskelse. I forkant hadde meningsmålinger vist et knapt flertall mot forbudet, men opptellingen av stemmene viste at minaretforbudet var blitt vedtatt med god margin.

Da stemmene var talt opp i samtlige av landets 26 kantoner (kommuner), var resultatet et flertall på 57,5 prosent for minaretforbudet.

Forslaget ble kun avvist i fire kantoner, noe som innebærer at flertallet er bredt nok til at grunnloven kan endres.

Pinlig

Flertallet for minaretforbudet kan bli ytterst pinlig for den sveitsiske regjeringen, som har advart mot at forbudet kan «tjene interessene til ekstremistgrupper».

Det er også frykt for at forbudet kan skade båndene til muslimske nasjoner.

Både den sveitsiske regjeringen og nasjonalforsamlingen har fordømt forslaget som et brudd på landets grunnlov, religionsfriheten og landets lange tradisjoner med toleranse.

Opphetet

Folkeavstemningen kom i stand etter at det høyrepopulistiske Sveitsisk folkeparti (SVP) i løpet av halvannet år greide å samle de 100.000 underskriftene som er nødvendig for å holde en folkeavstemning.

Folkeavstemningen førte til en opphetet debatt i Sveits. I et forsøk på å vinne stemmer kjørte SVP og deres tilhengere en plakatkampanje der en kvinne i niqab står foran et sveitsisk flagg gjennomhullet av minareter.

Stanset

De fleste av Sveits 400.000 muslimer kommer fra det tidligere Jugoslavia, og ekstremisme er lite utbredt. Muslimene ber i lite prangende moskébygg, hvorav bare fire har minareter, ifølge nyhetsbyrået DPA.

En minaret er et tårn i tilknytning til moskeen.

En femte minaret er under planlegging, men nå blir byggeplanene trolig stanset.

(NTB)


KAMPANJE: En kvinne går forbi en av plakatene i Bern som viser kampanjen startet av det nasjonalistiske Sveits folkeparti (SVP)  Foto: Ruben Sprich/REUTERS
KAMPANJE: En kvinne går forbi en av plakatene i Bern som viser kampanjen startet av det nasjonalistiske Sveits folkeparti (SVP) Foto: Ruben Sprich/REUTERS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!