Mindre avfall etter finanskrisen

For første gang på 17 år kaster norske husholdninger mindre avfall.

Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl / Dagbladet
Illustrasjonsfoto: Aleksander Nordahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på 17 år kaster norske husholdninger mindre avfall. Færre nye møbler og TV-er og mindre oppussing er trolig forklaringen.

En kartlegging gjort av Avfall Norge viser at nordmenns søppelproduksjon begynte å falle mot slutten av fjoråret.

I første kvartal i år kastet vi 7 prosent mindre husholdningsavfall, noe som tilsvarer 30 kilo mindre på hver av oss. Aller mest krympet avfallet folk leverer på gjenbruksstasjoner, som møbler, kjøkkeninnredninger og gamle bad, skriver Aftenposten.

- Tendensen er ny og veldig tydelig. At nedgangen er størst på akkurat dette avfallet, tolker vi som en konsekvens av finanskrisen. Folk venter nok både med utskifting og oppussing, sier rådgiver Henrik Lystad i Avfall Norge.

Om kort tid vil de sjekke hele første halvår for å se om tendensen er varig. Tall fra landets største avfallsprodusent, Oslo, kan tyde på det: I årets fem første måneder har innbyggerne i hovedstaden kastet 8.000 tonn mindre, 17 kilo mindre per hode. Tynnere og færre aviser kan forklare at papir, papp og drikkekartong står for den største reduksjonen. Men nedgangen er klar på alle typer avfall.

(NTB)