– Mindre enn ett år per drap

Russisk seriemorder fikk livsvarig fengsel for 48 drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den russiske seriemorderen Aleksandr Pishjushkin (33) ble onsdag dømt til livsvarig fengsel for å ha begått totalt 48 drap. Han ble dømt av en jury, noe som er relativt uvanlig i russisk rett, skriver The Daily News.

Under rettssaken satt den tiltalte bak lås og slå i et glassbur.

Selv hevder han å ha drept 63 mennesker – en mindre enn planen. Morderens mål var nemlig å ta livet av like mange mennesker som det er felter på et sjakkbrett: 64.

Mindre enn en butikktyv

– Jeg er ingen taper. Selv om jeg sitter 60 år i fengsel, så vil jeg bare sitte et år for hvert drap. Det er mindre enn en butikktyv får, sa Pishjushkin i russisk rett.

Dersom Pishjushkin har rett i at han har tatt livet av over 60 mennesker, er han en av de verste seriemorderne i moderne tid. Flere av ofrene hans ble funnet drept i forskjellige parker rundt om i Moskva.

Kamerat ville ikke delta

Det første offeret skal ha vært en skolekamerat av Pishjushkin, som nektet å være med på drapsbølgen. Han skal ha blitt kvalt og kastet i en søledam.

LIVSVARIG FENGSEL: Den russiske seriemorderen Aleksandr Pishjushkin må tilbringe resten av livet i fengsel. Foto: SCANPIX/AP
LIVSVARIG FENGSEL: Den russiske seriemorderen Aleksandr Pishjushkin må tilbringe resten av livet i fengsel. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Flere av ofrene skal ha blitt tilbudt vodka, øyensynlig for å sørge over Pishjushkins døde hund. Etter å ha blitt skjenket fulle og hjelpeløse ble ofrene drept. Mange av dem var eldre menn.

Russeren ble arrestert i juni i fjor etter å ha drept en kvinnelig medansatt i kolonialforretningen der han jobbet. Liket av kvinnen ble funnet i en park i nærheten av butikken der de jobbet, og dagen etter ble Pishjushkin arrestert.

Den døde kvinnen hadde en lapp med Pishjushkins navn på i lomma, og selv om han nektet viste overvåkningskamera bilder av de to sammen i parken.

Etter dette begynte det å dukke opp lik i russiske parker. Den eneste fellesnevneren var drapsårsaken, et kraftig slag mot hodet.

Pågikk i fem år

Drapene skal ha foregått over en periode på fem år, og i 2001 tok russeren livet av 11 personer – seks i løpet av en måned.

I 2005 ble drapene grovere. De neddopete ofrene ble slått gjentatte ganger i hodet med en hammer, og flere fikk stukket en vodkaflaske inn i hodeskallen.

Tre av Pishjushkins ofre overlevde, og en av dem identifiserte ham overfor politiet

Etterforskerne beskrev seriemorderen som mentalt syk – noen ganger samarbeidsvillig, andre ganger dypt depreimert.

Selv viser han lite anger etter å ha blitt dømt til livsvarig fengsel.

– Og selv om jeg blir drept i fengselet, så vil jeg ikke være en taper. Selv drepte jeg jo 63, sier Aleksandr Pishjushkin.