- Vi sitter igjen med to Champagneria, og nå går det bra, sier daglig leder og medaksjonær Tor Eirik Ellingsen i Champagneria. Foto: Finansavisen
- Vi sitter igjen med to Champagneria, og nå går det bra, sier daglig leder og medaksjonær Tor Eirik Ellingsen i Champagneria. Foto: FinansavisenVis mer

Mindre futt i Champagneria

Etter et mislykket forsøk på ekspansjon, står Champangeria tilbake med to restauranter i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Skal vi utvide igjen, så skal vi gjøre det på en mer planlagt måte og vi skal ha mer kapital fra starten av, sier daglig leder og medaksjonær Tor Eirik Ellingsen i Champagneria til Finansavisen.

Fra å være en liten restaurant- og vinbarkjede fordelt på fire filialer i 2015, skulle 20 millioner kroner spyttes inn fra eksterne investorer, og kjeden skulle ekspandere til flere byer i Norge.

Da avisen intervjuet Ellingsen i 2015, var målet en omsetning på 100 millioner kroner innen tre år, og en avkastning på 10–15 prosent. Slik gikk det ikke.

Forsøket på å hente penger gikk i vasken, og tre av totalt fem restauranter er nå lagt ned.

-Vi sitter igjen med to Champagneria, og nå går det bra, sier Ellingsen.

Store tap

Den første Champagneria-baren ble åpnet i Frognerveien i Oslo for 12 år siden. Ellingsen og medgründer Geir Andresen hadde vært i Barcelona og funnet inspirasjon. Virkelig godt kjent ble stedet da det dukket opp søksmål fra franske champagnebønder som ikke likte at navnet deres ble tuklet med.

Saken gikk ifølge Finansavisen helt til lagmannsretten før gründerne kunne konstatere at seieren var deres. Etter noen års drift haglet forespørslene fra andre som ønsket å åpne med samme konsept.

De utvidet med Mathallen i Oslo i 2012, så Hemsedal i 2013, Tønsberg i 2014 og Geilo i 2015.

Ellingsen medgir at ekspansjonen gikk for fort. Geilo-restauranten på appartementshotellet Highland Lodge var et franchisekonsept, men ble lagt ned etter én sesong på grunn av store tap. I Hemsedal delte Champagneria eierskapet med en lokal gruppe, men gruppen ble oppløst i sommer.

-Hemsedal var et sted som funket, men da vi satt igjen alene hadde vi ikke kapasitet til å drive restauranten selv fra Oslo, sier Ellingsen.

I Tønsberg gikk det dårlig fra starten av, og restauranten ble omgjort til et franchisekonsept. Franchisetagerne klarte ikke snu driften, og selskapet endte i skifteretten rett før sommersesongen i fjor.

Rekordår

Trøsten er at Frogner-restauranten går bedre enn noen gang, skriver Finansavisen. Etter å ha utvidet med nabolokalet i 2015, omsatte selskapet for rekordhøye 23,7 millioner kroner i fjor og satt igjen med 1,6 millioner kroner i overskudd før skatt. Det var første år med overskudd siden 2012.

Andre økonominyheter:

- Elbiler vil sende oljeprisen i 10 dollar
- De som kjøper bitcoin vil få betale for sin dumskap