Mindre fyllekjøring med 0,2

Den latterliggjorte promillegrensa på 0,2 virker! Det mener Politidirektoratet etter å ha studert ferske tall: 33 prosent færre har mistet lappen etter fyllekjøring i år enn på samme tid i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedgangen kommer på tross av at politiet har kontrollert ni prosent flere bilførere. Den nye promillegrensa på 0,2 ble innført 1. januar. Tallene Dagbladet har fått tilgang til over trafikkontrollinnsatsen første kvartal er dermed den første testen på hvordan grensa har virket i praksis.

- Det ser ut som bilførerne har akseptert de nye reglene. Det er også mitt inntrykk etter å ha snakket med politiet rundt om i landet, sier Terje Olsen, politiinspektør i Politidirektoratet med ansvar for trafikk.

Fornuft

Han mener tallene fra første kvartal beviser fornuften i 0,2-grensa: flere kontroller, men færre tatt.

- Det virker som om den nye grensa har fått folk til å tenke seg om en gang til før de setter seg i bilen. Det kan hende at de som i framtida blir tatt, blir tatt med høy promille, mens dagen-derpå- og ett-glass-bilistene er sterkt redusert, sier Olsen.

Godt KrF-kort

Fremskrittspartiet og Høyre, som har harselert sterkest med 0,2-grensa, har levert inn et dokument 8-forslag i Stortinget for å få den opphevet. Men nå er det KrFs mann i justiskomiteen, Finn Marthinsen, som har fått gode kort på hånda.

- Tallene beviser at vi hadde rett, sier han.

Skepsis

Den ferske statistikken viser også annet bilde: Skepsisen innad i politiet mot å bruke ressurser på å kontrollere folk med ørsmå mengder alkohol i blodet.

Flere politimestre gikk tidligere i år ut og sa at de ikke ville prioritere den kontrollen. For den økte innsatsen langs veiene, er det ikke politidistriktene som står for, men derimot Uttrykningspolitiet. De kontrollerte 66 prosent flere førere, og brukte 172 prosent flere timeverk. Politidistriktene derimot sjekket 30 prosent færre bilister, og reduserte antall timeverk med 63 prosent.