Mindre klimautslipp i 2005

Dessverre er det ingen grunn til jubel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser en svak nedgang i klimagassutslippene i 2005 i forhold til året før. Likevel er det dessverre ingen grunn til å tro at tallene er starten på en ny trend.

De samlede norske utslippene av CO2 og tilsvarende stoffer var i 2005 på 54 millioner tonn - en nedgang på 1, 4 prosent i forhold til året før.

Det viser utslippsregnskapet som SSB utarbeider årlig sammen med Statens forurensningstilsyn (SFT). De viktigste årsakene til nedgangen er redusert forbruk av fyringsoljer, trolig på grunn av de høye oljeprisene, og nedgang i produksjonen fra næringer som vanligvis slipper ut mye klimagasser.

Midlertidig reduksjon
- Dette er en høyst midlertidig nedgang som skyldes lave strømpriser og høye oljepriser i 2005, mens det var omvendt i 2004. Nedgangen skyldes altså ikke tiltak for å få ned utslippene, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til Dagbladet.no.

Nå håper han regjeringens reviderte nasjonalbudsjett vil åpne for vrakpant på gamle oljefyrer.

- Mye av utslippene våre skyldes oljefyring, og en ordning med vrakpant for de som vil erstatte oljefyren med bioenergikjel vil være et enkelt og effektivt tiltak som vil redusere utslippene med tre millioner tonn - eller seks prosent, sier Haltbrekken, og understreker at dette er et av løftene fra Soria Moria som ennå ikke har blitt innfridd.

- Totalt ser vi en betydelig vekst i utslippene fra olje og gass og veitrafikk, og der har vi en stor utfordring når det gjelder å få til en vedvarende nedgang i utslippene. Og nå må regjeringen snart sette seg et mål, sier Haltbrekken.

Kraftig økning siden 1990

<strong><B>MEN NESTE ÅR ØKER UTSLIPPENE:</strong></B> Mye grunnet det nye gassanlegget på Kårstø som vil spy ut 1,2 millioner tonn klimagasser årlig. Foto: SCANPIX
MEN NESTE ÅR ØKER UTSLIPPENE: Mye grunnet det nye gassanlegget på Kårstø som vil spy ut 1,2 millioner tonn klimagasser årlig. Foto: SCANPIX Vis mer

Tross den midlertidige nedgangen har de totale klimautslippene steget med 8,5 prosent fra 1990, og det er grunn til at utslippene bare vil øke ytterligere i årene som kommer - uansett hvor gode ønsker miljøvernminister Helen Bjørnøy har.

Sannsynligvis vil utbyggingene av de to nye gassanleggene på Kårstø og Melkøya i Finnmark bidra til at utslippene øker igjen allerede neste år.

- Vi ser at det kommer nye store utslipp i årene som kommer. Kårstø og Melkøya, med CO2-utslipp på henholdsvis 1,2 millioner og 900.000 tonn, vil til sammen utgjøre cirka fire prosent av norges klimagassutslipp, sier Haltbrekken.

Verstingene

Tre kilder står for fjerdedelen av alle norske CO2-utslipp. Verstingen er norsk industri, som står for 29 prosent av utslippene, mot olje- og gassvirksomhet som står for 25 prosent av totalen. Den tredje verste miljøsynderen er veitrafikken, som står for 18 prosent. Tilsammen står disse tre bak hele 72 prosent av norske klimagassutslipp.

Norsk landbruk er ansvarlig for drøyt åtte prosent, mens innenriks sjøfart og fiske står for sju prosent.

Selv om norsk industri er verst i miljøklassen, er det også her reduksjonene er størst. Mens de totale utslippene har økt siden 1990, har norsk industri hatt en nedgang på hele 20 prosent - eller fire millioner tonn CO2 - de siste 15 årene. Det er en reduksjon som tilsvarer utslippene fra mer enn tre gasskraftverk av størrelsen Kårstø - uten rensing. Mye av reduksjonene skyldes konkrete tiltak innen aluminium- og magnesiumproduksjon.

Innen olje- og gassproduksjon går utviklingen motsatt vei: Her har utslippene økt med hele 78 prosent siden 1990. Også utslippene fra veitrafikken har økt de siste 15 årene, med 27 prosent. Verst er vare- og godsbiler, som har økt utslippene med 50 prosent.

Må kjøpe kvoter

SSB-tallene er basert på de seks klimagassene som omfattes av Kyoto-avtalen: Karbondioksid (CO2), metan (CH4), lystgass (N2O) og de tre fluorholdige gasstypene HFKer, PFKer og svovelheksafluorid.

CO2 utgjorde nesten 80 prosent av de samlede klimagassutslippene, mens metan og lystgass tilsammen sto for til sammen 17 prosent.

Regjeringens beregninger viser at Norges utslipp sannsynligvis vil vokse fra 54 millioner tonn i 2005 til 59,2 millioner i 2010.

Gjennom Kyotoavtalen får Norge tildelt et visst utslipp, som er ventet å ligge rundt 251 millioner tonn for perioden 2008-2012. Det betyr at vi for å holde oss innenfor grensene må kjøpe kvoter tilsvarende rundt 45 millioner tonn - eller vi må redusere våre egne utslipp med ganske mange prosent.

NOX-utslipp

Den nye statistikken har også tatt for seg utslippene av nitrogenoksider (NOX), som er redusert med sju prosent siden 1990. De norske utslippene i 2005 lå på 197.000 tonn, en nedgang på 1,5 prosent sammenlignet med året før.

Likevel må vi redusere NOX-utslippene med 21 prosent innen 2010 for å overholde forpliktelsene i Gøteborg-protokollen fra 2005.

NOE MÅ SKJE: Leder av Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, etterlyser konkrete tiltak for å få ned klimautslippene. Og understreker at nedgangen fra 2004 til 2005 er høyst midlertidig.
<B>MELKØYA:</B> Statoils nye gassanlegg på Melkøya i Hammerfest er ventet å slippe ut 900.000 tonn klimagasser i året.
PELLETS: Pelletskaminer et mer miljøvennlig fyringsalternativ enn olje. Her viser Ståle Aspelund ved Felleskjøpet fram en variant. Men den er dyr...

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer