Mindre kriminalitet når folk frykter helvete, viser undersøkelse

Men kriminologiprofessor Nils Christie mener undersøkelsen er meningsløs.

TROR IKKE DET: - De samfunn hvor troen på helvete er sterk, vil være helt annerledes også på en masse andre områder, så da blir det helt meningsløst å ta opp dette her, mener professor Nils Christie om den internasjonale undersøkelsen om helvetestro.  Foto: Johan Brun/Dagbladet
TROR IKKE DET: - De samfunn hvor troen på helvete er sterk, vil være helt annerledes også på en masse andre områder, så da blir det helt meningsløst å ta opp dette her, mener professor Nils Christie om den internasjonale undersøkelsen om helvetestro. Foto: Johan Brun/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen som er utført ved universitetet i Oregon i USA, viser på den annen side at i land der flere tror på himmelen, men ikke tror på straff i helvete, er befolkningen mindre lovlydig, skriver Vårt Land.

- Oppdagelsesrisiko Det er ikke overraskende at folk som frykter helvete, holder seg mer på matta enn andre, mener professor Jørn Øyrehagen Sunde ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.

- Tror du på en allestedsnærværende gud, så er oppdagelsesrisikoen 100 prosent hele tiden. I tillegg vet du at du må svare for de gjerningene du har gjort, og at dine egne rettferdiggjøringer ikke er gyldige, sier han.

Sunde mener kontrollsystemet som staten disponerer, egentlig har svært begrenset makt, og sier at straff som fengsel kun har en begrenset effekt. Juss alene kan ikke regulere et samfunn, man må ha moralske normer som kan håndheves mennesker imellom eller av mennesket selv, mener han.

Meningsløst, synes Christie Men han får liten støtte av professor emeritus Nils Christie ved institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo.

- Den typen undersøkelser har ingen verdi. De samfunn hvor troen på helvete er sterk, vil være helt annerledes også på en masse andre områder, så da blir det helt meningsløst å ta opp dette her, sier han.
NTB