Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mindre olje i nord enn antatt

Oljedirektoratet nedjusterer trolig sitt anslag for Lofoten og Vesterålen.

MINDRE ENN ANTATT: Ikke så mye olje utenfor Lofoten og Vesterålen som oljeentusiastene hadde håpet, ifølge kilder Dagbladet har snakket med. Her fra Steine i Lofoten. Foto: AFP/ SCANPIX.
MINDRE ENN ANTATT: Ikke så mye olje utenfor Lofoten og Vesterålen som oljeentusiastene hadde håpet, ifølge kilder Dagbladet har snakket med. Her fra Steine i Lofoten. Foto: AFP/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er mindre olje i havbunnen utenfor Lofoten og Vesterålen en tidligere antatt. Det sier flere kilder til Dagbladet.

De anslåtte petroleumsforekomstene skal være langt lavere enn det industrigruppen KonKraft regner med i sine anslag, og mindre enn det Oljedirektoratet selv tidligere har antatt.

KonKraft har regnet med 3,4 milliarder fat oljeekvivalenter, mens Oljedirektoratet har regnet med 1,5 milliarder.

Det skal fortsatt være store forekomster i områdene, og mest i de mest sårbare områdene. Nordland 6, Lofoten, har trolig mest olje og gass. Nordland 7 (Vesterålen) og Troms 2 (Senja), har til sammen like mye som Nordland 6. Nordland 6 og 7 har størst sannsynlighet for olje, mens Troms 2 har mest sannsynlighet for gass.

Oljedirektoratet vil formelt offentliggjøre tallene på en pressekonferanse fredag morgen. Anslagene er en del av den kunnskapen som Arbeiderpartiet har ventet på for å kunne si ja eller nei til konsekvensutredning av oljeboring i nord.

Seismikken fra Lofoten (Nordland 6), Vesterålen (Nordland 7) og Senja (Troms 2) er samlet inn i løpet av de tre siste somrene.

Torsdag legges den store kunnskapsrapporten om naturverdier og miljørisiko på bordet. Både den og seismikkrapporten har vært strengt hemmelige, og ingen av etatene som har vært med på å lage dem har ønsket å kommentere dem før de legges fram.

Likevel er det ikke første gang det lekker fra rapportene. Tirsdag kunne VG bringe deler av en underlagsrapport laget av Veritas, som viser at en utblåsning ikke vil få store konsekvenser for fisken i havet. Flere, deriblant Bellona, har kritisert denne konklusjonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!