Båtulykken:

- Mindre sannsynlig å finne noen i fjorden

Letingen fortsetter - oppholdsvær og bedre sikt.

HARDANGERFJORDEN: Her begynner Hardangerfjorden, åtte kilometer nedenfor ulykkesfossen. Fjorden begynner ved brua i Norheimsund i bakgrunnen. Den andre av de savnede i båtulykken ble funnet søndag i Movatnet rett bak brua. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HARDANGERFJORDEN: Her begynner Hardangerfjorden, åtte kilometer nedenfor ulykkesfossen. Fjorden begynner ved brua i Norheimsund i bakgrunnen. Den andre av de savnede i båtulykken ble funnet søndag i Movatnet rett bak brua. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ett lyspunkt og en større usikkerhet i letingen etter den tredje savnede i båtulykken i Hardanger:

Oppholdsvær, mindre vannmengde og litt mer oversiktlige strømforhold gir bedre muligheter for søk og leting de nærmeste dagene.

Usikkerheten: den første omkomne ble funnet lørdag øverst i nærheten av den 15 meter høye fossen, der båten med de tre og en hund ombord ble tatt av strømmen forrige søndag.

Den andre ble funnet dagen i den andre enden av elvestrekningen, i Movatnet mellom sju og åtte kilometer nedenfor ulykkesfossen.

Da er Hardangerfjorden neste stopp for vannmassene fra Tokagjelselva, rett på den andre siden av brua i Norheimsund.

De tre savnede etter båtulykken er Kjell Arne Pedersen (64), Ruth Wathne (68) og Nils Johan Bårdsen (72) - alle bosatt i Askøy kommune.

BÅTEN: Her ligger restene av båten som ble funnet i nærheten av fossen. Her ble det også funnet klær til de savnede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BÅTEN: Her ligger restene av båten som ble funnet i nærheten av fossen. Her ble det også funnet klær til de savnede. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Mandag foregikk letingen i hovedsak to steder: med drone over ulykkesområdet under fossen og med båt på Movatnet, siste etappe før Hardangerfjorden.

- Dyp og lang fjord

- Hvis den tredje personen skulle ha blitt ført ut i Hardangerfjorden - hvor stor er da sjansen for å bli funnet?

- Som vi har vurdert tidligere: da går sannsynligheten ned for å finne noen. Hardangerfjorden er dyp og lang, sier innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt til Dagbladet før mandagens leting er avsluttet.

SØKET FORTSETTER: Innsatsleder Svein Valland Laupsa forteller at de vil holde søket gående, og at hovedteorien deres fortsatt står. Video: NRK. Vis mer

Letemannskapene har ikke funnet flere klær eller gjenstander siste døgn.

De to som er funnet i helgen, er til obduksjon i Bergen. Politi og letemannskap har en klar for mening om hvem de to er før resultatet av den endelige obduksjonen kommer.

Ett ekstra lyspunkt i den sammenhengen:

- Politiet har hatt en god og positiv dialog med pårørende til de to som er funnet. De vil ha et avgjørende ord når navnene blir offentliggjort, sier politiets innsatsleder.

Farlig for dykkere

Letingen i Movatnet mandag har skjedd uten dykkere med to av letemannskapet i båt.

- Vi må ha noe konkret å gå etter, ellers vil det være som å finne nåla i høystakken, sa brannmester Morten Wigum til Dagbladet før helgen.

LETING: Leteaksjonen ble iverksatt søndag 24. oktober etter at en båt med tre personer og en hund ble tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam i Hardanger. Video: Monica Reknes. Vis mer

Han er leder for dykkerne i Bergen brannvesen, og forklarte om faren for dykkere i strøm, gjørme og bare et par meter sikt.

- Det farligste som kan skje, er at vi setter oss fast, sier dykkerlederen.

135 000 kroner

Liten eller ingen nedbør de siste dagene gjør at det kan bli aktuelt med fysiske søk i elva.

- Vi vurderer bruk av undervannssonar på tirsdag, sier politistasjonssjef Terje Sperrevik til Bergens Tidende.

Over 500 personer har gitt penger til Norheimsund Røde Kors for deres innsats i letingen. Bare i helgen kom det inn 135 000 kroner.

- Det betyr enormt mye for oss som vanligvis må tjene alle pengene til lokallaget selv, sier lederen for det lokale Røde Kors, Ingeborg Stene Jensen, til Bergensavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer