- Mindre spent mellom India og Pakistan

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld mener atommaktene India og Pakistan har klart å dempe spenningen seg imellom. Men begge land er i en tilstand av høy beredskap, understreket han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rumsfeld sa dette etter et møte med pakistanske ledere torsdag.

Pakistans utenriksminister Abdul Sattar sa på den samme pressekonferansen at Pakistan ikke føler at trusselen fra indiske styrker som står oppmarsjert langs grensen er blitt mindre. Men Rumsfeld framholdt at begge land har tatt skritt de siste dagene som har bidratt til å dempe spenningen.

Den amerikanske forsvarsministeren kom til Islamabad fra New Delhi, der han hadde møter med indiske ledere onsdag. I India sa Rumsfeld at medlemmer av terrornettverket al-Qaida kunne være operative i den omstridte indiske delen av Kashmir, en uttalelse som vakte sinte reaksjoner i Pakistan.

Spekulasjoner

Etter samtaler med Pakistans president Pervez Musharraf forsøkte Rumsfeld å dempe betydningen av uttalelsen dagen før, ved å understreke tydelig at USA ikke har bevis for at al-Qaida-soldater er i Kashmir.

- Men vi har en god del biter av etterretning fra personer som sier de tror at al-Qaida er i Kashmir, eller på forskjellige steder. Det virker som spekulasjoner, og gir ikke grunnlag til å gå til aksjon, for informasjonen kan ikke bekreftes, sa Rumsfeld.

Pakistan har avvist påstandene som indisk propaganda.

Hovedhensikten med Rumsfelds tur i Sør-Asia var å forsøke å hindre krig mellom de to atommaktene, men uttalelsen om al-Qaida i Kashmir har vakt mest oppmerksomhet. I Islamabad fremhevet han det gode forholdet mellom Pakistan og USA.

Stoler på Pakistan

- Samarbeidet mellom USA og Pakistan er så nært, og så intimt og så velvillig når det gjelder temaet al-Qaida, at hvis det fantes noen som helst etterretningsinformasjon som ga grunnlag for å gå til aksjon noe sted i landet er jeg ikke i tvil om at Pakistan ville finne og ta hånd om dem, sa den amerikanske forsvarsministeren.

Pakistans tidligere utenriksminister Najmuddin Shaikh kommenterte torsdag at ville bli overrasket om det finnes al-Qaida-soldater i Kashmir. De fleste al-Qaida-medlemmene i amerikansk varetekt på Cuba ble arrestert av Pakistan, sa Shaikh. Det er mulig at noen kan ha flyktet til «Azad Kashmir», eller «det frie Kashmir», som Pakistan kaller den delen av Kashmir som Pakistan kontrollerer.

- At noen kan ha dratt til Azad Kashmir er mulig, men jeg mener det er feil å tro at disse menneskene går over grensen til indisk Kashmir, sa Shaikh. Med den militære oppbyggingen som er langs de to landenes grense nå, vil det være ekstremt vanskelig for noen å krysse kontrollinjen, mente Shaikh.

(NTB-Reuters)