Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mindre sykefravær

- Fordi flere får trygd og attføring, sier Victor Norman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman sier at nedgangen i sykefraværet på 25 prosent i fjor har sammenheng med en økning i tallet på personer på trygd, rehabilitering og attføring.

Mens det i fjor var 12.000 færre som mottok sykepenger fra Folketrygden enn året før, var det 7.000 flere som havnet på rehabilitering, attføring eller som fikk tidsbegrenset uførestønad. Dessuten økte tallet på dem som fikk varig uføretrygd eller avtalefestet pensjon med 2.500 personer.

- Nedgangen i antall sykmeldte ble altså i stor grad oppveid av en økning i antall personer på trygd, rehabilitering eller attføring, skriver Norman i en kronikk i Dagens Næringsliv.

Nedgangen i sykefraværet skyldes verken bedre arbeidsmoral, bedre helse, bedre arbeidsmiljø eller IA-avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, mener Norman.

Den tidligere arbeidsministeren fastslår at den registrerte overgangen fra sykemelding til attføring var både ønsket og villet. I fjor fikk nemlig Aetat mulighet til å gå inn med attføringstiltak langt tidligere enn før. Denne ordningen skal øke sjansen for at folk som ikke kan fortsette i sin gamle jobb, skal klare å komme seg inn i nytt arbeid.

Ordningen med tidsbegrenset uførestønad har et tilsvarende siktemål. Med tidsbegrenset stønad skal sjansen være større for at man kommer tilbake til arbeidslivet enn om man må fortsette på sykepenger eller rehabiliteringspenger inntil man blir kvalifisert til varig uføretrygd.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!