Mindre til elevene - mer til lærerne

Det er resultatet av Bondevik-regjeringens «Kunnskapsløftet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skolestatsråd Kristin Clemet sparte ikke på pengene da hun lanserte sin nye kunnskapsreform. Utdannings- og forskningsdepartementet spanderte 320 000 kroner på idédrodling, design og et eget nettsted med navnet «Kunnskapsløftet». Kommunene viste seg imidlertid å være mindre spandabel.

Mindre penger

Statistisk sentralbyrå har gått gjennom kommunens regnskapstall, såkalte KOSTRA-tall for 2005. Der viser det seg at ressursbruken i skolen reelt gikk ned fra 2004 til 2005. Mens kommunene i gjennomsnitt brukte 64 856 kroner per elev i 2004, ble det i fjor brukt i gjennomsnitt 64 691 kroner per elev. Samtidig viser endelige tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI) at den gjennomsnittlige gruppestørrelsen i skolene økte fra 13,7 elever per lærer i 2004, til 13,9 i 2005. I barnetrinnet har elevtallet per lærer økt fra 13,2 til 13,4 og i ungdomstrinnet fra 14,7 til 14,9 elever per lærer.

Dette skjedde til tross for at kommunene fikk 135 millioner kroner ekstra fra staten.

Markant merbelastning

-  En økning fra 13,7 til 13,9 elever per lærer representerer i realiteten en markant merbelastning for svært mange lærere. De nye GSI-tallene kommer ikke som en overraskelse på oss som arbeider til daglig med forholdene i skolen, sier Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer