Mindre utslipp av miljøgifter

Utslippene av klimagasser skyter i været.

UTSLIPP I SOLNEDGANG: Det er mindre utslipp til luft fra industrien i landet. Illustrasjonsfoto: SCANPIX.
UTSLIPP I SOLNEDGANG: Det er mindre utslipp til luft fra industrien i landet. Illustrasjonsfoto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utslippene av klimagasser skyter i været, men det kommer mindre miljøgifter fra fabrikker og biler. Dermed har lungene våre har fått renere luft å puste i de siste årene.

Nye beregninger bekrefter den foreløpige konklusjonen fra tidligere: Norges klimagassutslipp var i 2007 de høyeste noen gang, hele 3 prosent mer enn året før og nesten 11 prosent mer enn i 1990. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Statens forurensningstilsyn (SFT).

Den gode nyheten er at utslippene til luft av miljøgifter har vært relativt stabile i de siste årene. I et lengre tidsperspektiv har det imidlertid vært en betydelig reduksjon, i tråd med nasjonale mål og internasjonale forpliktelser.

Kobber fra biler

Overgangen til blyfri bensin førte til en drastisk nedgang i blyutslippene tidlig på 90-tallet. Utslippene fra industrien er også kraftig redusert, blant annet på grunn av rensetiltak, prosessomlegging og lavere aktivitet i en del næringer.

SSB beregner utslipp av ni stoffer eller stoffområder. De fleste beregningene viser en nedgang i utslippene i tidsrommet 1995 -2007 på mellom 13 og 80 prosent. Men ett av utslippsstoffene viser en økning, det er utslippene av kobber, som er økt med 17 prosent siden 1995. Denne økningen skyldes i første rekke utslipp fra bremseklosser på grunn av veksten i biltrafikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer