Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mindre utslipp til Nordsjøen

Utslippene fra avløp, industri og jordbruk til Nordsjøen gikk ned i perioden 1985 til 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utslippene av fosfor gikk ned med 49 prosent, mens utslippene av nitrogen gikk ned 26 prosent. I forbindelse med nordsjøavtalene var målsettingen en reduksjon på 50 prosent, noe som innebærer at målet snart er nådd for fosfor, mens det ennå gjenstår en del for nitrogen.

På oppdrag fra Statens forurensningstilsyn (SFT) har Statistisk sentralbyrå, Norsk institutt for vannforskning (NIVA) og Grøner AS gått gjennom rapporteringen av avløpsdata for perioden 1985 til 1997 for å identifisere og korrigere mulige feilkilder, og samtidig beregne nye utslippstall.

Disse tallene er viktige for å kunne vurdere effekten av ulike tiltak, og samtidig se om Norge overholder sine forpliktelser om utslippsreduksjon i forbindelse med nordsjøavtalene.

Vellykket

De menneskeskapte tilførslene av fosfor til Nordsjøen har gått ned fra om lag 1.150 tonn i 1985 til 580 tonn i 1997, altså en reduksjon på 49 prosent.

Når det gjelder avløpssektoren er tilsvarende reduksjon på hele 60 prosent. Den store satsingen på avansert rensing av avløpsvannet i områdene som drenerer til Nordsjøen har dermed gitt svært positive resultater.

Jordbruket har gjennom endret gjødslingspraksis redusert utslippene av fosfor med 26 prosent, men mesteparten av denne reduksjonen kom i perioden 1985 til 1994. Endringene de siste årene har vært marginale.

Ikke like bra

Når det gjelder tilførslen av nitrogen, er utviklingen ikke like positiv.

Den har gått ned fra 28.200 tonn i 1985 til 21.000 tonn i 1997, en reduksjon på 26 prosent.

Avløpssektoren har i samme periode redusert utslippene med bare 11 prosent, mens tilsvarende tall for jordbruket er 19 prosent.

Det ventes store utslippsreduksjoner for nitrogen de nærmeste årene når utbyggingene ved enkelte store renseanlegg på Østlandet er fullført.

(NTB)