Mindre vann i mange fosser?

Oslo (NTB-Arne Grande): Olje- og energiminister Marit Arnstad ønsker å øremerke oljefondsmilliarder til investeringer med miljøhensyn. Men med den andre hånden utfordrer hun miljøvernerne: Statsråden kan tenke seg å slippe mindre vann utenom turbinene i mange regulerte vassdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik håper hun Norge kan vinne inn noen ekstra milliarder el-kilowattimer. Samtidig kan vi måtte se flere steiner i tørrlagte elver.

- Miljøvernsida må velge mellom å utnytte fornybare eller mer fossile energikilder, sier Arnstad. Mer vann til strøm gir kanskje statsråden pusterom underveis til målet; et mer energi- og sparebevisst Norge, som har tatt i bruk nye og fornybare energikilder, vindkraft, varmepumper og bioenergi.

- Folk gjør lurt i ikke å regne med at strømmen blir billigere, sier Marit Arnstad.

Klare kraftbalansen

Selv statsråden for olje og strømforsyning snakker om balansen - kraftbalansen. Hjem, kontorer og småindustri bruker stadig mer strøm. Det er snaut med ny vannkraft i utbyggingskøen.

Derfor tror Arnstad avveiningen mellom økende strømforbruk og forsyningen med elkraft vil prege debatten på hennes felt i året som kommer. Og gasskraftverk er nok politiske gnagsår, men ikke de tyngste loddene på vektskålen.

På lengre sikt er statsrådens mål å gjøre oss mer miljømoralske. Mindre hvitt kull skal svis av i panelovnene.

- Vannbåren varme, bio-energi, sier hun, og varsler mer penger til å utvikle alternativene. Dessuten synes Arnstad svenskene har gode ideer når de nå satser på støtte til energieffektivisering i både hjem og bedrifter.

På kort sikt vil Arnstad også ha et annet grep: Mindre vann utenom turbinene. Norge produserer nå 115-116 milliarder kilowattimer (tWh) strøm i året. Energibransjen anslår at 9 tWh kan tapes på grunn reglene som skal sikre en viss vannmengde i regulerte elver og fosser.

- Dette er ganske mye - og det er verken vedtatt av regjering eller Storting, sier Arnstad. Hun vil se på prognosene med kritisk blikk. Det virker ikke usannsynlig at en tørrere elv eller fem kan bli motregnet mot gasskraftverk i den politiske debatten framover.