Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mindre vanndamp i stratosfæren stagger oppvarmingen

Nuller ut deler av effekten av våre klimautslipp, viser fersk studie.

ISEN SMELTER: Temperaturøkningen på kloden synes å flate ut på 2000-tallet. Ny forskning viser at mindre vanndamp i stratosfæren bremser oppvarmingen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ISEN SMELTER: Temperaturøkningen på kloden synes å flate ut på 2000-tallet. Ny forskning viser at mindre vanndamp i stratosfæren bremser oppvarmingen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Vanndamp 10 km over hodene våre spiller en viktig rolle i klimamodellene.

Forskere i USA og Sveits viser i en ny studie at det har skjedd en reduksjon av vanndamp i deler av atmosfæren det siste tiåret, og mener at dette har betydelig effekt for temperaturen på jorda, skriver Forskning.no.

Ut fra satellittmålinger og data fra ballonger har klimaforskere funnet at vanndamp i nedre del av stratosfæren er redusert med ti prosent på 2000-tallet sammenlignet med tiåret før. Stratosfæren er den delen av atmosfæren som strekker seg fra omlag ti kilometers høyde og opp til 50 kilometers høyde.

Stagger klimakrisaForskernes modeller tilsier at det reduserte nivået av vanndamp har gitt en 25 prosents reduksjon av tempoet i temperaturøkningen nede på jorda siden 2000.

Det vil innebære at noe av den beregnede effekten av utslipp av CO2 og andre klimagasser fra menneskelig aktivitet nulles ut, skriver Forskning.no.

Arbeidet er ledet av en verdens fremste klimaforskere, Susan Solomon ved USAs føderale National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Solomon har hatt sentrale roller i FNs klimapanel IPCC. Studien er nylig publisert i tidsskriftet Science.

- Vanskelig å snakke om utflating- Det blir stadig gjort interessante funn i klimaforskningsverdenen. At reduksjonen i vanndamp har virket avkjølende er sannsynlig, sier forsker Gunnar Myhre ved Cicero til Dagbladet.

Han mener det likevel er grunn til å stille spørsmål ved den ferske studien.

- Om vi har en faktisk utflating av temperaturøkningen på 2000-tallet, er et spørsmål om hvordan man analyserer tallene. Hvis man sammenlikner med 1998, som var et ekstremt varmt år, vil man se en slik utflating. Men når vi vet at 2009 var det nest varmeste året noen sinne og 2005 var det varmeste, blir det vanskelig å snakke om en utflating, sier Gunnar Myhre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!