Mindreårige selger sex

Både politi og frivillige organisasjoner vet at flere av de østeuropeiske jentene som jobber på strøket i Oslo er mindreårige. De færreste har identifikasjonspapirer, og noen opererer med ulike fødselsår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet dokumenterte i går at unge jenter smugles til Norge og blir sexslaver for norske menn. Institusjonssjef Morten Åge Hanssen ved uteseksjonen sier at de har møtt flere mindreårige østeuropeisk prostituerte på strøket i Oslo.

- Vi vet at noen av jentene er under 18 år. Det kan vi si med stor sikkerhet, på grunn av samtaler, tilnærminger og andre relasjoner, sier han til Dagbladet.

Falske papirer

- Jentene er sjelden yngre enn 17 år, men de er ikke voksne. Vi har tatt opp problemet med UDI, og de ser alvorlig på saken, sier han.

Også etterretningsseksjonen ved Oslo politidistrikt bekrefter at de har registrerte flere østeuropeiske jenter under 18 år på strøket. Mange av dem har falske papirer. Ingen vet hvor mange mindreårige det er snakk om.

Jentene som utlendingsseksjonen ved Oslo politidistrikt har snakket med, sier de er fra 19 år og oppover.

- Mange søker asyl uten å ha identifikasjonspapirer, så alderen blir bare en påstand. Ei jente vi sjekket, hadde to identiteter, én som viste hun var født i 1981 og én der det sto 1984, sier Steen Dalgaard Nielsen, leder for utlendingsseksjonen.

Undersøkelser i Nederland, Tyskland og Polen har avdekket at de fleste prostituerte fra Øst-Europa var mellom 15 og 21 år. Verst er tilstanden ved grensa mellom Tyskland og Tsjekkia.

Ned til 12 år

Der var de fleste jentene mellom 12 og 18 år.

Politiet i Polen og Slovakia har rapportert til Interpol at én av seks jenter i sextrafikken er mindreårig.

Politiinspektør Jan Austad er sendt av Justisdepartementet til Interpol i Lyon i Frankrike for å jobbe med spørsmål rundt overgrep mot kvinner og barn.

- Trenden i Europa er at jentene blir klart yngre. Det gjelder spesielt de som kommer fra Albania.

Han sier det er vanskelig å komme til bunns i sakene med vanlige politimetoder.

- Det albanske miljøet er knallhardt. Det skiller seg ut som ekstremt hensynsløst og brutalt.

UNGE JENTER: Politiet har problemer med å finne ut hvor gamle de østeuropeiske prostituerte er, men har avdekket at flere av jentene er mindreårige.