TOMME GLASS: Da vinglassene ble tomme, ble det servert sprit uten alderskontroll. Foto: Mette Møller/ DAGBLADET
TOMME GLASS: Da vinglassene ble tomme, ble det servert sprit uten alderskontroll. Foto: Mette Møller/ DAGBLADETVis mer

Mindreårige servert sprit på skandale-julebord

- Ingen kontroll av legitimasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vodkaflaskene som ble gitt frustrerte gjester på skandalejulebordet lørdag kveld var ikke bare gjort tilgjengelig i ulovlige mengder.

Spriten ble også servert mindreårige, uten noen form for alderskontroll.

Etter at vel 3000 gjester fikk servert en redusert julemiddag, artister ikke dukket opp, og de tillegg fikk beskjed om at det var tomt før øl og vin, ble stemningen amper på julebordet på Valhall Arena, arrangert av Gastro Events.  

Brett med sprit
Det pressede serveringspersonalet forsøkte å stagge gjestene med sprit, og satte helflasker med vodka på bordene. Uten å føre noe slags kontroll med om noen av gjestene var under 20 år. 

Dagbladet.no har vært i kontakt med en av gjestene som fikk fri tilgang på sterke drikkevarer. Til Dagbladet sier den 18 år gammel jente at det ikke ble ført noen slags form for alderskontroll:

- Servitørene spurte ikke om leg, det var ingen kontroll.
Jeg satt ved bordet, og så kom det et brett med masse spritflasker. Servitørene virket sykt frustrerte. Jeg synes synd på dem, sier jenta til Dagbladet.no

En glipp
Til NTB sier daglig leder i Gastro Event, Sondre Trældal, at den ulovlige spritserveringen var en glipp:

- Her har det tydeligvis skjedd en alvorlig glipp. Noen servitører følte seg presset og satte derfor flasker på bordene, sier Trældal som hevder at de aller fleste spritflaskene ble fjernet fra bordene rimelig raskt.

NTB skriver at flere gjester har imidlertid påpekt at spritflasker fortsatt sto på bordene så sent som i 22.30-tiden.

Gastro Events ansvar
Ifølge daglig leder i Vallhall Arena, Rune Bratfoss, er det Gastro Event som hadde skjenkebevilling den aktuelle kvelden.  

- Når arrangøren tar hånd om cateringen, må de søke næringsmiddeltilsynet om en ambulerende skjenkebevilling for den aktuelle kvelden, sier Bratfoss til Dagbladet.no

Han har jobbet i Vallhall og aldri opplevd maken.

Alkohol til 16-åringer
Oslo og Vallhall er ikke eneste Julegalla-sted der mindreårige har fått servert alkohol.

- Det samme skjedde her i Kristiansund da samme arrangører avviklet Julegalla 15.november. Det var omkring 3 000 mennesker i Braatthallen, og ingen kontroll av legitimasjon ved inngangen, sier en av servitørene på gallaen til Dagbladet.no.

Hun gjenkjente flere julebordgjester under 20 år som fikk servert brennevin.

- Sønnen min på 18 jobbet også der, og flere i hans omgangskrets på 16 og 17 år fikk øl og vin, sier kvinnen, som heller ikke er særlig fornøyd med at hun og de andre som jobbet under storarrangementet ikke har fått de 700 kronene i lønn som lovet.

God mat
- Julegalla-arrangørene kommuniserer med personalet på Facebook. Nå er betalingen utsatt for tredje gang — siste beskjed er rett over denne helgen, sier servitøren, som også hadde positive erfaringer med Julegallaen i Kristiansund.

- Her var i alle fall maten helt topp. Kokk- og stuertklassen her i byen var hyret inn, og de gjorde en utmerket jobb, sier servitøren.

I Vallhall var det også klager på maten og mangel på vanlige ingredienser. Måltidet var preg av improvisasjon.

En ansatt i matvarebransjen som Dagbladet.no har vært i kontakt med peker på at Gastro Event mistet sin kreditt hos en av hovedleverandørene kort tid før lørdagens galla i Vallhall.

Dermed måtte de ansvarlige for matserveringen finne nye og kjappe løsninger for å få tak i råvarer.