Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk regionreform:

Mindretallet stanset flertallet: Viken ikke lagt på is

Spillet om sammenslåingen av Akershus, Østfold og Buskerud fortsetter. I dag bestemte de tre fylkene å utsette å sette Viken på vent.

DRAMATISK: Fylkesordfører Anette Solli mener det hadde vært uansvarlig å stemme for forslaget til SV som ville legge Viken på is. Ap og Frp var ikke enig med henne, men må likevel akseptere at forslaget utsettes. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
DRAMATISK: Fylkesordfører Anette Solli mener det hadde vært uansvarlig å stemme for forslaget til SV som ville legge Viken på is. Ap og Frp var ikke enig med henne, men må likevel akseptere at forslaget utsettes. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble dramatikk da Fellesnemda for Viken møttes i dag.

SV stilte forslag om å legge arbeidet med å slå sammen Buskerud, Østfold og Akershus på is. Forslaget, som ikke var utredet, ble støttet av Sp, Frp og Ap, og hadde dermed flertall i nemda.

Dersom forslaget gikk gjennom, ville arbeidet med å slå sammen de tre fylkene kort og godt opphørt inntil videre. Men i en uvanlig vending lykkes et et mindretall av Fellesutvalget å få stanset flertallets forslag.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Forslaget skal i stedet sendes til administrasjonen for en utredning og legges fram til debatt neste gang fellesnemnda møtes 8. oktober.

Én tredjedel

Høyre, KrF og Venstre stanset saken fordi de mente det ville være uansvarlig å behandle en slik sak over bordet. Dermed legges ikke arbeidet med Viken på is likevel, slik NRK hevdet.

Det var med hjemmel i kommuneloven at mer enn én tredjedel av Fellesnemda som satt ned som krav at forslaget fra SV ikke ble fellesbehandlet.

- Arbeiderpartiet har i dag gått i bresjen for å stanse arbeidet i fellesnemnda for Viken. Konsekvensen av å legge ned arbeidet kan være store, og vi kan ikke behandle slikt over bordet. Derfor har jeg i dag sagt at konsekvensene av en slik stans må utredes, av hensyn til de ansatte i fylkeskommunen, sier Anette Solli (H), fylkesordfører i Akershus.

- Ap spiller et spill

Gruppeleder for Venstre i fylkestinget, Solveig Schytz, mener at Arbeiderpartiet driver et spill:

- Det er ikke overraskende at Arbeiderpartiet fortsatt er imot etablering av Viken, men jeg er overrasket over hvor uansvarlig de har opptrådt i denne prosessen. Jeg hadde trodd at Arbeiderpartiet ville være opptatt av å ivareta de ansettes interesser og ikke var med på forslag som vil føre de ansattes fremtid i stor usikkerhet. Venstre er opptatt av at etableringen av Viken gir mange nye muligheter for utvikling av hele regionen og for bedre tjenester til innbyggerne, sier Schytz.

Varslet omkamp

Felles gruppeleder for Ap i Fellesnemda for Viken har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Senterpartiet har for lengst varslet omkamp om sammenslåingene i Troms og Finnmark og østlandsfylkene i Viken-regionen, men KrF nå på nytt vil sikre regjeringspartiene flertall for Viken og regionreform ellers.

SV ønsker å stanse Viken-regionen. Frp bekrefter overfor Dagbladet at de støtter seg til forslaget. NRK erfarer at Ap vil gjøre det samme, og sikre flertall for å islegge Viken.

KrF-løfte

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa i et intervju med NRK i dag at han tror regjeringen vil finne løsninger for både Viken og Troms og Finnmark når de i oktober sier hvilke oppgaver de nye regionene skal få.

- Jeg har full tiltro til at regjeringen følger dette opp på en god måte. Alt ligger i rute til å få både ny struktur og nye oppgaver på plass. Når oppgavene kommer, må de i seg selv forsvare strukturgrepene og størrelsen på regionene, sier Ropstad ifølge NTB.

Dermed ville KrF støtte regionreformen, lovet Ropstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!