Mine-delfinene inntar Sørlandet

I et halvt år har de trent i kalde basseng. Nå er de klar for Skagerrak. Mine-delfinene er på plass i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den store NATO-øvelsen «Blue Game» pågår utenfor Sørlandskysten i disse dager. Lørdag fikk pressen se hovedattraksjonen. Det var ikke de 2.500 marinesoldatene, men fire amerikanske minesøkende Atlanterhavs-delfiner.

Fram til øvelsen avsluttes, 11. mai, skal de fire delfinene trene to timer daglig med å finne minelignende objekter som amerikanerne legger i sjøen. I et halvt år har delfinene Chopper og Hapa trent daglig i kalde basseng, for å tåle norske forhold. Minesøkning er ett av hovedelementene i «Blue Game».

«Blue Game»

Ti nasjoner deltar med fartøy og fly, i tillegg til NATOs to stående reaksjonsstyrker. Scenarioet er at NATO skal etablere kontroll på sjøen i kystnære områder, slik at handel og transport får en trygg havn i en truet situasjon mellom tre tenkte land - for anledningen Norge, Danmark og et baltisk land.

Delfinene ble fløyet inn til Kjevik fredag, direkte fra San Diego i California. De er 4 av 65 spesialtrente delfiner, som finner fremmede elementer på havbunnen eller i overflaten. Det gjør de med sin velutviklede sonar. Deretter svømmer de ned til minen og markerer den med en bøye de frakter, festet til en line og fram til en kopp delfinen har på snuten. Deretter er det opp til menneskelige marinejegere og sjekke om det virkelig er en mine.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer