Mine-delfinene inntar Sørlandet

I et halvt år har de trent i kalde basseng. Nå er de klar for Skagerrak. Mine-delfinene er på plass i Kristiansand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den store NATO-øvelsen «Blue Game» pågår utenfor Sørlandskysten i disse dager. Lørdag fikk pressen se hovedattraksjonen. Det var ikke de 2.500 marinesoldatene, men fire amerikanske minesøkende Atlanterhavs-delfiner.

Fram til øvelsen avsluttes, 11. mai, skal de fire delfinene trene to timer daglig med å finne minelignende objekter som amerikanerne legger i sjøen. I et halvt år har delfinene Chopper og Hapa trent daglig i kalde basseng, for å tåle norske forhold. Minesøkning er ett av hovedelementene i «Blue Game».

«Blue Game»

Ti nasjoner deltar med fartøy og fly, i tillegg til NATOs to stående reaksjonsstyrker. Scenarioet er at NATO skal etablere kontroll på sjøen i kystnære områder, slik at handel og transport får en trygg havn i en truet situasjon mellom tre tenkte land - for anledningen Norge, Danmark og et baltisk land.

Delfinene ble fløyet inn til Kjevik fredag, direkte fra San Diego i California. De er 4 av 65 spesialtrente delfiner, som finner fremmede elementer på havbunnen eller i overflaten. Det gjør de med sin velutviklede sonar. Deretter svømmer de ned til minen og markerer den med en bøye de frakter, festet til en line og fram til en kopp delfinen har på snuten. Deretter er det opp til menneskelige marinejegere og sjekke om det virkelig er en mine.

Høyt utviklet

Til sammen har US Navy Marine Mammal Program 82 sjødyr, etter at de startet treningen på starten av 1960-tallet. Delfinene har tre hovedoppgaver: å hente ting, vokte skip og si fra hvis noen kommer svømmende, i tillegg til å oppdage miner.

- Vi trodde delfinene ville bli overflødige med den teknologiske utviklingen, men det har ikke skjedd. Men så har delfinene tross alt noen million års forsprang i utviklingen, smiler Tom LaPuzza, informasjonsoffiser i Rom- og marineprogrammet for krigssystemer i San Diego.

Flere av delfinene har erfaring helt tilbake til Vietnamkrigen, hvor de gjorde stor suksess da de passet på at fienden ikke svømte til bevoktede kaier og blåste ammunisjonslagre i vannkanten i luften.

MINE-KLAR: Her er mine-delfinen Hapa, klar for oppdrag i Skagerak.