«Mine elever vet de er pariakaste»

Lærere advarte mot økende vold blant elevene i februar. Men ikke noe ble gjort. Nå har opptøyene fått sitt første dødsoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En mann som ble slått ned da han forsøkte å slokke en brann i en søppelkasse denne helga, døde i dag av skadene, melder nyhetsbyrået Ap. De pågående opptøyene i Frankrike har dermed fått sitt første dødsoffer.

Ikke overrasket

Pascal Odin er lærer i historie og geografi ved Debussy videregående skole i Paris-forstaden Aulnay-sous-Bois. Odin er ikke overrasket over opptøyene som nå brer seg over hele Frankrike. Allerede i februar advarte professoren og hans kolleger mot den stadig økende volden på skolen hans.

Som svar på henvendelsen, fikk Odin og hans kolleger reduksjon i lønna, skriver den franske avisa Liberation i dag.

Fra fattige kår

Lærerne ved Debussy-skolen føler seg oversett av landets myndigheter.

- Vi sendte et titalls rapporter om de økende voldsproblemene, men ikke noe ble gjort. Vi er sinte for nettopp dette, forteller Odin.

I februar ble en kvinnelig kollega av Odin overfalt av et trettitalls ungdommer. Men ikke noe ble gjort.

- Det er flere år siden vi har hatt full kontroll på elevene våre, sukker læreren.

90 prosent av elevene ved Debussy-skolen har flerkulturell bakgrunn. Så mange som 44 prosent av den yngre generasjonen står uten arbeid. De fleste elevene lever med en forelder. Mor eller far har ofte problemer med alkohol.

- Når de kommer på skolen, har de ikke gjort leksene sine. Ofte har de heller ikke bøker med seg. Enkelte elever møter opp på tom mage, og for mange av elevene er 1,50 Euro (rundt 12 kroner) for mye å betale for lunsjen vi har i kantina, sier Odin og fortsetter:

- Jeg er hovedlærer for en tredjeklasse med elever som er rimelig motiverte. Men de får ikke andre praksisplasser enn i kebabkiosker eller som taxisjåfører. Våre elever vet at de er en pariakaste. Når de hører «le Marseillaise» (nasjonalsangen, red.anm), føler de ikke at de hører hjemme her. De identifiserer seg i stedet med nabokvarteret de vokser opp i - og ikke med den franske nasjonen, forklarer han.

Vanlig med vold

800 elever går på Debussy videregående skole i Aulnay-sous-Bois.

- Noen elever kan nesten ikke skrive. Ei heller snakke. I noen av nabokvarterene er vold en del av livet. Når vi forsøker å gå i dialog med foreldrene, opplever vi at foreldrene ikke møter opp. Det er flere år siden vi advarte myndighetene, men vi føler at vi famler i blinde, sier Odin.

Er det ikke noe som kan gjøres, lurer Liberation-journalisten.

- Helt alene kommer vi ingen vei. Myndighetene må iverksette tiltak. I dag opplever vi en følelse av å være forlatt av våre egne myndigheter, sier Odin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer