Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mine klienter er i en gisselsituasjon

Kongo bedriver politisk utpressing på høyt plan, mener advokat Morten Furuholmen.

GÅR HARDT UT MOT KONGO: 
Advokat Morten Furuholmen er på plass i rettsalen i Kisangani for å bistå Tjostolv Moland og Joshua French i ankesaken som begynte på tirsdag.
Foto: SCANPIX
GÅR HARDT UT MOT KONGO: Advokat Morten Furuholmen er på plass i rettsalen i Kisangani for å bistå Tjostolv Moland og Joshua French i ankesaken som begynte på tirsdag. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI (Dagbladet): Rettssaken mot de to draps- og spionasjedømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French skulle etter planen starte igjen i dag tidlig.

På grunn av kraftig regnvær i byen Kisangani der rettssaken finner sted, ble rettsforhandlingen nesten fire timer forsinket.

Norge på tiltalebenken
Retten ble satt klokka 13.40 i dag. Drøye 35 minutter senere, bestemte hoveddommer i saken, Pascal Moliba, at saken utsettes nok en gang, til onsdag.

Advokat Morten Furuholmen, som er leid inn av en anonym person for å hjelpe de to nordmennene, mener at aktoratet og regjeringsadvoakten vil bruke de rettsfrie dagene til nok en gang forsøke å dra Norge inn som en part i saken.

- Dette har vært en dramatisk dag i retten. Norge er nå på tiltalebenken. Advokaten for Den demokratiske republikken Kongo vil ha en utsettelse for å få aksept for at Norge er en del av denne saken, sier Furuholmen til Dagbladet.

Gisselsituasjon
Han mener at saken ikke lenger dreier seg om skyldspørsmålet, men å tilpasse dommen slik at Kongo får belegg for å kreve en høy erstatning.

- Dette er piratvirksomhet. Mine klienter er i en gisselsituasjon. Dette handler nå bare om penger. Vi kan ikke tolerere slik forbrytersk virksomhet, sier han og utdyper:

- Utfallet er allerede bestemt. Dette er ikke noen rettssak. Dette er politisk utpressing på høyt plan.

Han tror at kongolesiske myndigheter vil komme med en dom som ytterligere befester erstatningsbeløp på 60 millioner dollar Norge ble dømt til å betale i forrige rettsrunde.

- Dette er noe Norge aldri kommer til å akseptere, sier Furuholmen.

Vil at Støre griper inn
Advokaten krever nå at utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer til Kongo.

- Han reiser jo ellers kloden rundt. Dette kan ikke Norge tolerere, sier han og fortsetter:

-  Støre burde komme hit og kraftig kommentere hvordan vi ser på dette.

Forberedt på utsettelse
Heller ikke Moland eller French virker noe spesielt overrasket over den nye utsettelsen.

- Nok en utsettelse. Dette er Afrika. Hva kan en si?, sier Moland til Dagbladet etter at retten er oppløst.

- Dette gikk som forventet. Dette var ikke den første og blir ikke den siste utsettelsen, supplerer French.

Begge nordmennene har forholdt seg tause i retten fram til nå. Etter anbefaling fra Furuholmen, vil begge forklare seg i denne runden.

Moland skulle etter planen avlegge sin forklaring i dag.

Høyere krav
Tidligere i dag kom Kongos regjeringsadvokat, Maitre Justin Molima, fra Kinshasa for å delta i ankesaken mot de to dødsdømte nordmennene.

Molimas oppgave blir å ivareta Kongos interesser i saken.

- Sist gang, i forrige runde, ba vi om 50 milliarder dollar. Nå vil vi be om mye mer, sier regjeringsadvokaten til Dagbladet.

Han ønsker på nåværende tidspunkt ikke å svare på ytterligere spørmål om hva Kongo legger til grunn for sitt erstatningskrav.

- Dere får vente til rettssaken for å få vite bakgrunnen for hvorfor vi krever så mye mye penger.

Vil ha bort Furuholmen
Molima ba om at saken ble utsatt i ytterligere 15 dager.

Dette ble avvist av dommeren, som benyttet muligheten til å påpeke at det var mange norske diplomater i salen.

- Så mange mennesker har kommet fra Norge og fra ambassadene for å følge denne saken. Hvorfor er det er så mange diplomater her? Norge er jo ikke part i denne saken. Hvis de mener at Norge ikke er en del av denne saken, hvorfor er de da her i dette rommet?

En av bistandsadvokatene kommenterte tidligere i dag at han ikke likte å se advokat Morten Furuholmen i salen.

- Hvorfor sender Norge ned en ny advokat?, spurte han retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling