Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mine ønsker skal ikke stå i veien for et bredt borgerlig samarbeid.»

For at FrP skal komme inn i varmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen vil ikke stå i veien for et borgerlig samarbeid. Derfor overlater han forhandlingene til Siv Jensen og trekker egne ambisjoner om å avslutte karrieren som stortingspresident.

I dette intervjuet med Dagbladet avslører Carl I. Hagen strategien for hvordan Fremskrittspartiet skal få innflytelse hvis det blir et ikke-sosialistisk flertall på Stortinget etter valget.

Forutsetningen for alt han snakker om er at Kjell Magne Bondevik er ute av norsk politikk i løpet av høsten.

Carl I. Hagen lar det fortsatt stå åpent hvordan det teknisk skal skje. Men han slår fast at Bondevik er ferdig som statsminister fordi Frp har trukket den parlamentariske støtten til den sittende regjeringen.

Drømmen brast

Høsten 2001 trodde Carl I. Hagen, på grunn av anonyme kilder som uttalte seg i Dagbladet og rykter på Løvebakken, at han kunne bli stortingspresident. Det skulle være Høyres strategi for å sikre Frp\'s støtte til en ny borgerlig regjering. Men drømmen brast, og Hagen var ikke langt fra å gråte på Stortingets talerstol.

-  Kan det være aktuelt å takke ja til å bli president mot at Frp lar denne eller en ny borgerlig regjering sitte trygt?

-  Nei, jeg vil gjøre det meget klart at min person og posisjon har intet med regjeringsspørsmålet å gjøre. Plassene i presidentskapet skal bare fordeles som en naturlig følge av valgresultatet.

 TAR KONSEKVENSENE:  -  Hvis noen kommer til oss med spørsmål om forhandlinger, under forutsetning av at jeg ikke deltar eller får noen posisjoner, vil jeg si det er helt i orden, sier Carl I. Hagen. Foto: Kristin Svorte
TAR KONSEKVENSENE: - Hvis noen kommer til oss med spørsmål om forhandlinger, under forutsetning av at jeg ikke deltar eller får noen posisjoner, vil jeg si det er helt i orden, sier Carl I. Hagen. Foto: Kristin Svorte Vis mer

-  Det nytter altså ikke å blidgjøre deg med å bli nest etter kongen?

-  Det er korrekt, sier Hagen til Dagbladet.

Han unnlater imidlertid ikke å nevne, denne gangen uten bitterhet, at det var Kristelig Folkeparti som i 2001 satte foten ned for at Hagen kunne vinke til 17. mai-toget fra balkongen på Stortinget.

Nytt politisk klima

Og i over tretti år har forholdet mellom Kjell Magne Bondevik og Carl I. Hagen vært preget av avvisninger, ydmykelser, trusler og beskyldninger. På Stortinget snakkes det imidlertid stadig oftere om et nytt politisk klima når Hagen er borte. Sist ut var Venstre-leder Lars Sponheim, som etter å ha gjort det klart at Hagen var uaktuell som stortingspresident, sa:

-  Jeg håper og tror Frp med en ny ledelse og uten Carl I. Hagens svingninger vil utvikle seg til et mer forutsigbart parti.

Det tar nå Hagen konsekvensen av.

-  Hvis du får det som du vil og det blir forhandlinger på borgerlig side etter valget, vil du overlate alt til Siv Jensen?

-  Jeg vil ikke stå i veien for et borgerlig samarbeid. Hvis noen kommer til oss med spørsmål om forhandlinger, under forutsetning av at jeg ikke deltar eller får noen posisjoner, vil jeg si det er helt i orden. Jeg trekker meg da tilbake.

-  Vil det si at du gir all makt til Siv Jensen?

-  Den som blir valgt som parlamentarisk leder, vil få ansvaret. Selvsagt kunne jeg ønsket å ha avsluttet karrieren med å sitte i regjering eller være stortingspresident. Men mine ønsker skal ikke stå i veien for et bredt borgerlig samarbeid som inkluderer Frp.

-  Har opptrådt ryddig

-  Innser du nå endelig at du har en så kontroversiell fortid at du ikke er spiselig for noen borgerlige partier?

-  Nei, jeg innser ikke det, for jeg mener å ha opptrådt ryddig i enhver sammenheng og i alle avtaler partiet har inngått. Men hvis de mener det, skal jeg ikke stå i veien for målet vårt om et bredt borgerlig samarbeid.

Dermed bruker Hagen de samme ordene om seg selv som han har brukt om statsministeren. Frp-formannen mener både han og Bondevik «står i veien» for et videre samarbeid.

Men selv om Siv Jensen blir Frp\'s frontfigur etter valget, er det ingen i partiet som har tro på regjeringsdeltakelse allerede i høst.

-  Jeg vil ikke utelukke noen alternativer, sier Hagen.

-  Men hvilke løsninger ser du for deg?

-  Det kan være en samarbeidsavtale mellom de partiene som har et avklart forhold bak seg i Stortinget, hvor de politiske sakene ramses opp som vi både er enige og uenige om. Slik har de det i Tønsberg, hvor Frp, Høyre og KrF fristilles i bomring-, areal- og alkoholpolitikken. Det kan være en modell der de ulike partiene får personlige rådgivere eller statssekretærer i regjeringen.

Eller konsultasjonsordninger der regjeringen plikter å konsultere de andre samarbeidspartnerne før de legger fram saker for Stortinget. Det er med andre ord veldig mange varianter som er mulige, sier Carl I. Hagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!