- Mine sønner har ingenting med dette å gjøre

De terrormistenkte brødrenes mor bedyrer sønnenes uskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to brødrene Tamerlan (26) og Dzjokhar Tsarnajev (19) er mistenkt for å stå bak terrorbombene mot Boston maraton i forrige uke, der tre mennesker mistet livet og flere ble alvorlig skadd.

En politimann ble like etter skutt av de to brødrene på campusområdet til eliteuniversitetet MIT i Cambridge utenfor Boston.

En påfølgende bilkapring førte til en intens politijakt på brødrene.

Under en skuddveksling mellom de to og politiet ble Tamerlan Tsarnajev drept, mens lillebroren fortsatte flukten fra politiet.

Mens store deler av Boston ble evakuert, fortsatte rundt 9000 politimenn jakten på 19-åringen, som fredag kveld ble funnet gjemt i en båt.

- Det som har skjedd er forferdelig Også han var alvorlig såret etter skyteepisoden med politiet, og hadde blant annet skader i halsen og tunga. Han ligger til behandling på sykehus, men tilstanden skal nå være stabil og han har blitt avhørt fra sykesenga.

Moren til de to terrormistenkte brødrene, Zubeidat Tsarnajeva (46), er imidlertid sikker på at sønnene ikke står bak terrorangrepet, som er det verste på amerikansk jord siden 11. september 2001.

I et intervju med Channel 4 bedyrer hun sønnenes uskyld fra Makhatsjkala i den russiske republikken Dagestan.

- Det som har skjedd er forferdelig. Men jeg vet at barna mine ikke har noe med det å gjøre, sier hun.

- Arrangert Tidligere har hun også hevdet at det hele må være arrangert.

- Som mor er jeg hundre prosent sikker på at dette er arrangert. Mine to sønner er uskyldige.

Dzjokhar Tsarnajev har denne uka vært igjennom sitt første rettsmøte, der retten har konstatert at han er i stand til å kommunisere.

19-åringen er siktet for å ha brukt masseødeleggelsesvåpen, og, om han blir dømt, risikerer han dødsstraff eller livstid i fengsel.

Ifølge referatet til rettsmøte nikket Tsarnajev bekreftende på spørsmål om han kan svare på spørsmål.

- Virker mentalt tilstedeværende og klar Det første rettsmøtet gikk ut på å gjøre tiltalte kjent med tiltalen, og 19-åringen ble ikke bedt om noen tilståelse eller om detaljer som kan kaste lys over hvorfor brødrene gjorde det de gjorde.

Om tiltalte sier dommeren:

- Jeg finner tiltalte oppmerksom, mentalt tilstedeværende og klar.

Det går fram av referatet at tiltalte har fått oppnevnt William Fick som forsvarer. Det kommer også fram at Dzjokhar Tsarnajev ikke selv har råd til å betale for en forsvarer.

FAMILIEBILDE - FØR DZJOKHAR (19) BLE FØDT: Mor Zubejdat Tsarnajeva med lille Tamerlan på fanget. Til venstre faren Anzar og til høyre de to terrormistenktes onkel Muhamad Suleimanov. Foto: Suleimanov-familien/Reuters/NTB Scanpix.
FAMILIEBILDE - FØR DZJOKHAR (19) BLE FØDT: Mor Zubejdat Tsarnajeva med lille Tamerlan på fanget. Til venstre faren Anzar og til høyre de to terrormistenktes onkel Muhamad Suleimanov. Foto: Suleimanov-familien/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer