- Minene er det verste

- Å bli skutt på er ikke det verste, sier Britt Brestrup, som har mange års FN-tjeneste i Libanon bak seg. - Minene er de verste våpen man bruker i krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Minefeltene er grusomme. Minene er så små og så godt kamuflert, at de ofte er nesten umulige å oppdage, sier Brestrup, som har levd mange år i krigsområder.

- Man kan bli forferdelig redd når man er i et land hvor det er krig, spesielt når man blir angrepet av soldater. Men minene er verre, fordi de er jo der hele tida, sier hun.

Det lages mellom fem og ti millioner miner i året, og hvert eneste år er det over 25000 mennesker som blir drept av miner.

Mineproblemet er særlig stort i krigsherjede områder som Bosnia, Kambodsja, Kroatia, Eritrea, Irak, Angola, Somalia, Mosambik og Sudan.

- Det finnes store miner som skal stoppe stridsvogner, og det finnes små miner som man nesten ikke kan se. Noen er formet som leketøy. De er ikke ment for å drepe, «bare» skade, sier Brestrup.

Trolig er flere hundre millioner miner lagt ut rundt om i verden. Prisen for å fjerne en mine er mellom 250 og 7500 kroner, avhengig av størrelsen.