Mineoffer hyllet lederne fra gateplan

Det kambodsjanske mineofferet Tun Channareth hilste lederne i den internasjonale minekampanjen ICBL fra sin rullestol nede på Karl Johans gate sammen deltakerne i fakkeltoget. Fra balkongen på Grand Hotel vinket nobelprisvinnerne Jody Williams og Rae McGrath i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakkelbærerne ropte på Jody som takket for oppmerksomheten med glade tilrop. Slagord om fred og støtterop til minekampanjen ICBL møtte de to lederne oppe på balkongen.

Fakler

Tilskuere på fortauet fikk fakler fra deltakerne som gikk under Norsk Folkehjelps banner, Røde Kors-merket og bannere som minnet om urett i blant annet Palestina, Vest-Sahara, Tyrkia og på Øst-Timor.

Bannere fortalte at «122 land undertegnet i Ottawa, men USA undertegnet ingenting». Plakater båret av folk på fortauet, slo fast at «barn har rett til å gå på to bein». - Forbud mot miner i dag, forbud mot atomvåpen i morgen, krevde en annen demonstrant på sin plakat.

Stemningen var ikke på langt nær så intens som tidligere år og oppslutningen var mindre enn i tidligere fakkeltog, for eksempel i den samme markeringen da Midtøsten sto i fokus under fredspristildelingen til Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin i 1994.

Kambodsja

Mens fakkeltoget gikk gjennom Oslos gater, ble det arrangert et eget fakkeltog i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Det er ledd i en tredagers fredsmarsj i landet der landminene har lemlestet mange mennesker. Den kambodsjanske Tun Channareth er en av dem.

(NTB)

FAKKELFEST: </B>Nobelprisvinner Tun Channareth fra Kambodsja sammen med begeistrede fakkelbærere hyller prisvinnerne i Oslo i kveld.