Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mineofrenes dag da fredsprisen ble delt ut

Med Nobel-medaljen hevet i stille triumf ble det 37 år gamle mineofferet Tun Channareth fra Kambodsja i dag hyllet med stående applaus i Oslo rådhus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv måtte han ta imot hyllesten sittende, i rullestolen han har har vært lenket til siden en landmine sprengte bort begge beina hans i 1982.

Seksbarnsfaren mottok årets fredspris på vegne av den internasjonale kampanjen mot landminer (ICBL), sammen med amerikanske Jody Williams som fikk prisen for sin innsats som frontfigur i ICBL.

- Dere har bevist at det umulige er mulig. Dere har bidratt til å vekke en opinion over hele verden mot bruk av våpen som rammer uskyldige og forsvarsløse. Dere har kanalisert denne opinionen fram til politisk handling, sa Nobelkomiteens formann Francis Sejersted i sin tale til vinnerne.

- Gave til Tuns barn

Jody Williams brukte i kjent stil mesteparten av sitt nobelforedrag til å hylle de over 1.000 organisasjonene som til sammen utgjør ICBL, og takket også Norge og andre land for støtten i arbeidet som nylig ledet til at 122 land undertegnet Ottawa-protokollen om totalforbud mot landminer.

Den erfarne grasrot-aktivisten kastet knapt et blikk i manus under foredraget, der hun understreket hvordan det unike samarbeidet mellom frivillige organisasjoner og nasjoner i kampen mot de dødelige våpnene har satt en ny standard.

- Ottawa-avtalen er en gave til neste generasjon. Den er en gave til Tuns seks barn, slik at de skal slippe å leve i et minefelt resten av livet, sa Williams før den amerikanske countrystjernen Emmylou Harris slapp til med «Calling My Children Home».

Med på hyllesten, om enn noe reservert, var også diplomatene fra minst 13 land som fortsatt produserer landminer, og som har unnlatt å undertegne Ottawa-protokollen. Representantene fra land som USA, Russland, Kina, India, Pakistan, Iran, Tyrkia klappet pliktskyldigst, vel vitende om at de ikke vil få fred fra Williams og ICBL med det første.

Lidelser og brutalitet

ICBLs leder Rae McGrath åpnet sitt nobelforedrag med å fortelle den brutale historien om hvordan Tun ble invalidisert i et minefelt i hjemlandet i 1982.

Etter først selv å ha forsøkt å amputere de søndersprengte beina med øks, kom en kamerat ham til unnsetning og fikk båret ham til folk. I dag bruker Channareth hele sin tid på å kjempe mot landminer og lage rullestoler.

McGrath fortalte også en synlig rystet forsamling om den lille jenta som ble lemlestet mens hun lekte, om den kurdiske bonden som tråkket på en tyrkisk mine og om minerydderen David Liombi som for få uker siden ble drept da han utløste en mine i Angola.

- Det som brukes på minerydding blir lite sammenliknet med de hundrevis av milliardene som brukes på opprustning, sa McGrath, som under foredraget trakk opp en liten mine fra lommen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!